I ONI ČEKAJU ISPRIKU

Papa nastavlja svoje kanadsko ‘pokorničko hodočašće‘, na Arktiku će se susresti s Inuitima

Sveti Otac razgovarat će s preživjelim starosjediocima koji su se školovali u katoličkim internatima gdje su bili i zlostavljani

Papa Franjo

 Vincenzo PINTO/AFP

Papa Franjo putuje u petak na Arktik, na kraju svog pohoda Kanadi, gdje će se susresti s Inuitima koji također očekuju ispriku za "spolno zlostavljanje" djece u internatima.

Sveti Otac, kojemu je 85 godina, u petak dopodne održat će u Quebecu posljednji govor prije leta za Iqaluit, glavni i najveći grad teritorija Nunavuta. Dolazak u taj dio arktičkog arhipelaga, čije ime znači "mjesto na kojemu ima mnogo ribe", moguć je jedino zrakoplovom. Ondje živi nešto više od 7000 stanovnika, uglavnom starosjedilaca.

Stanovnici Iqaluita, grada s kućicama živih boja na stijenama koje su se nadvile nad morem, pozorno prate Papin boravak u Kanadi od samoga početka.

Papa će se u gradskoj školi sastati s preživjelim starosjediocima koji su se školovali u katoličkim internatima, gdje će održati svoj posljednji govor.

"Lakše mi je nakon ovoga što se dogodilo, nakon isprike", rekla je Karol Mablick (17), koja ipak priznaje da su joj "emocije pomiješane".

"To neće ništa riješiti, ali isprika pred čitavim svijetom znači nam mnogo", rekla je Elisapee Nooshota (36), domaćica.

"Oprost za zlo" počinjeno nad domorodačkim stanovništvom koji je Papa u ponedjeljak zatražio u Alberti, na zapadu, blizu nekadašnjeg internata, simbola više desetljeća prisilne asimilacije Prvih Naroda, ocijenjeno je kao "povijesno".

No mnogi pripadnici autohtone zajednice podsjećaju da još dosta toga treba učiniti i da je ovo tek početak dugog procesa ozdravljenja.

"Trebali bi činiti više, organizirati terapiju i ustanove za brigu o mentalnom zdravlju", rekao je za AFP Israel Mablick (43) koji se školovao u katoličkom internatu.

Od kraja 19. stoljeća do 1990-ih, oko 150.000 Inuita, Metisa i pripadnika Prvih Naroda prisilno je odvedeno u više od 130 takvih ustanova, odsječeni od svojih obitelji, jezika i kulture.

Svećenik predator sklonio se u Francusku

Mnogi među njima bili su fizički i spolno zlostavljani, a tisuće se nisu nikad vratile, umirući od bolesti, neishranjenosti i zanemarivanja.

U Iqaluitu mnogi očekuju Papin jasan odgovor na optužbe protiv svećenika Johannesa Rivoirea koji je za mnoge simbol nekažnjenosti seksualnih predatora u krilu Crkve.

Za tim francuskim svećenikom, koji je na krajnjem sjeveru Kanade proveo tri desetljeća, izdana je tjeralica, ali sve dosad nije bio u središtu zanimanja nadležnih službi. Kanadu je napustio 1993. i živi u Lyonu u Francuskoj.

Predsjednica organizacije Nunavut Tunngavik koja zastupa Inuite na tom području, Kilikvak Kabloona, misli da "Papina isprika nije potpuna".

"Voljeli bismo da se Rivoire izruči Kanadi kako bi se na sudu sučelio s optužbama i tražili smo od Pape da se zauzme u tom smislu", dodala je.

Duhovni poglavar 1,3 milijarde katolika, koji je prije dolaska na Arktik posjetio zapad Kanade i Quebec, kreće se u invalidskim kolicima zbog bolova u desnom koljenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 21:11