PIŠE INOSLAV BEŠKER

Papa Ivan Pavao I, čiji je pontifikat trajao samo 33 dana, nagodinu će biti proglašen blaženim

Čudo koje mu se pripisuje odnosi se na djevojčicu koja je 2011., kažu, na medicinski neobjašnjiv način ozdravila od encefalopatije
Papa Ivan Pavao I
 AFP

Papa Ivan Pavao I (Albino Luciani), čiji je pontifikat trajao samo 33 dana 1978, između sv. Pavla VI i sv. Ivana Pavla II, bit će proglašen blaženim dogodine, prije Uskrsa.

Papa Luciani, biskup s neodoljivim osmijehom, već je štovan kao nebeski zagovornik, osobito u Venetu, odakle je bio i čijim se govorom služio u privatnoj komunikaciji. Kad se u konklavu počelo činiti da bi mogao biti izabran (a za njega je i prije konklava stvoren jak lobby talijanskih kardinala), jedan od kardinala mu je dodao cedulju: „Mi pare che adesso tocca a te“ (Čini mi se da si sada ti na redu). Luciani je odvratio na istoj cedulji u vernakularu: „Nol xe sta pasta de che se fa' gnocchi“ (Nije ovo tijesto za učinit' njoke).

Proces Lucianijeve beatifikacije tekao je glatko. Prvi dio, u biskupiji u Bellunu, odakle je bio rodom, završen je 2017, kada je prenesen u Rim. Liječničko vijeće je preklani zaključilo da čudo pripisano njegovu zagovoru nema medicinskog objašnjenja, teološko povjerenstvo nije imalo prigovora, a bez ijedne negativne primjedbe prošlo je plenarno zasjedanje Kongregacije za kauze svetih, tako da se sada ček samo potpis pape Frane, za koga se zna da je veoma privržen uspomeni Ivana Pavla I, te mjesto i datum beatifikacije. Budući da je umro kao rimski biskup, logično je da će biti beatificiran na Trgu Sv. Petra u Vatikanu i da će beatifikacijskom misom predsjedati Papa.

Čudo se odnosi na djevojčicu koja je 2011 u buenosaireskoj arhidijecezi na, kažu, medicinski neobjašnjiv način ozdravila od encefalopatije.

Mimo toga mogu osobno posvjedočiti da je sa mnom, mladim i nadobudnim, imao svetačko strpljenje 1971, dok je bio mletački patrijarh, a ja Startov reporter.

Albino Luciani rođen je 1912, za svećenika je zaređen 1935, za biskupa Vittorija Veneta 1958, na katedru mletačkog patrijarha premješten je 1969, a za papu je izabran i ustoličen 1978, u godini triju papa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 20:32