VIRTUALNI SASTANAK

Papa Franjo s mladim poduzetnicima: Smatra da hitno treba prijeći na drugačiji gospodarski model

‘Hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sustav neodrživ s raznih stajališta‘, rekao je Papa
 Handout/VATICAN MEDIA/AFP

Papa Franjo je zaključio međunarodni virtualni sastanak s mladim poduzetnicima naglaskom na potrebu hitnog prelaska na drugačiji gospodarski model kako bi se pomoglo "zlostavljanoj" Zemlji, siromašnima i marginaliziranima. 

U video poruci sudionicima tog susreta papa Franjo je u subotu poslijepodne poručio:

"Znate da je hitno potreban drugačiji gospodarski kontekst, hitno je odgovorno prihvatiti činjenicu da je sadašnji svjetski sustav neodrživ s raznih stajališta, i da pogađa našu sestru Zemlju, tako teško izrabljenu, kao i siromašne i marginalizirane". 

"Ozbiljnost sadašnje situacije, koju dodatno otežava pandemija covida-19, zahtijeva odgovornu svijest svih društvenih sudionika, svih nas", objasnio je.

"Kada prođe sanitarna kriza koju sada proživljavamo, najgora reakcija bi bila pasti u još grozničaviji konzumerizam." 

U sedam i pol godina pontifikata, argentinski Papa nije prestao kritizirati cinični svijet gospodarstva, ravnodušan na socijalne nejednakosti i na smanjenje prirodnih resursa planeta. 

Početkom listopada objavio je encikliku "Svi smo braća" u kojoj ponovo napada neoliberalnu dogmu, koju je nazvao "bijednom misli" i "financijskom špekulacijom" koja se temelji na "brzoj dobiti". 

Trodnevnu videokonferenciju na inicijativu Pape nazvanu "Franjina ekonomija" pratilo je oko 2000 mladih poduzetnika i studenata iz četrdesetak zemalja koji žele promijeniti sadašnje gospodarske modele i izgraditi pravedniju budućnost. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2020 21:49