RAT U UKRAJINI

Pao ključni grad na istoku, Kijev priznao: ‘Sjeverodonjeck su u potpunosti okupirale ruske snage‘

Ukrajinska vojska ranije ovaj tjedan je objavila da se povlači iz tog grada koji je prije rata imao 100.000 stanovnika

Sjeverodoneck

 Aris Messinis/Afp

Grad Sjeverodonjeck u Donbasu, poprište snažnih borbi ukrajinske i ruske vojske već tjednima, "potpuno su okupirale" ruske snage, objavio je u subotu gradonačelnik Oleksandr Strjuk.

"Grad su potpuno okupirali Rusi", rekao je na ukrajinskoj televiziji u subotu popodne.

Ukrajinska vojska ranije ovaj tjedan je objavila da se povlači iz tog grada koji je prije rata imao 100.000 stanovnika kako bi bolje branila susjedni Lisičansk.

Separatisti su ranije u subotu objavili da su ruske i proruske snage ušle i u Lisičansk te da se u tom gradu, nedaleko od Sjeverodonecka, vode ulične borbe.

Separatisti su također objavili da su iste snage preuzele kontrolu nad kemijskom tvornicom Azot u Sjeverodonecku i "evakuirale" više od 800 civila koji stu tamo našli utočište.

'Ruske i proruske snage ušle u Lisičansk'

Ruske i proruske snage ušle su u subotu u Lisičansk te se u tom gradu, nedaleko od Sjeverodonecka, vode ulične borbe, objavili su separatisti.

Radi se o strateškoj točki na istoku Ukrajine koja se čini na rubu pada u ruke ruskih snaga i separatista, piše agencija France presse.

"Narodna milicija 'Narodne Republike Lugansk' i ruska vojska su ušle u Lisičansk", kazao je glasnogovornik separatista Andrej Moročko.

Po njegovim riječima, trenutno se vode ulične borbe.

To je područje posljednjih tjedana poprište žestokih sukoba, posebice topničkih napada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 13:55