VOĐA KLANA

Pao jedan od najtraženijih narkobosova svijeta, 500 vojnika hvatalo ga po džungli: ‘Ovo je akcija stoljeća!‘

Klan Gulf broji oko 1200 ljudi, većinom bivših pripadnika krajnje desnih paravojnih formacija
 Handout/AFP

Najtraženiji trgovac drogom u Kolumbiji i vođa Zaljevskog klana (Clan del Golfo), Dairo Antonio Usuga, poznat kao Otoniel, zarobljen je u subotu tijekom operacije koju su provele oružane snage, potvrdili su vojni i redarstveni izvori.

Kolumbija je za informacije o Otonielovom boravištu ponudila nagradu od do 3 milijarde pezosa (oko 800.000 dolara), dok je američka vlada izdvojila nagradu od 5 milijuna dolara za pomoć u njegovu lociranju.

image
Handout/AFP

Predsjednik Iván Duque poistovjetio je subotnje uhićenje Otoniela s hvatanjem Pabla Escobara prije tri desetljeća.

- Ovo je najveći poraz trgovini drogom u našoj zemlji ovog stoljeća. Može se samo usporediti s padom Escobara 1990-ih - kazao je.

Jedan policajac poginuo je prilikom operacije, dodao je Duque.

image
Handout/AFP

Otoniel je prvo bio ljevičarski gerilac, potom desničarski paravojnik, a onda je postao vođa kriminalne bande Clan del Golfo (Zaljevski klan). Taj klan koji broji oko 1200 ljudi, većinom bivših pripadnika krajnje desnih paravojnih formacija, krijumčari drogu i prisutan je u 10 od 32 kolumbijske provincije.

Vlasti su priopćile da su obavještajci predvođeni SAD-om i Britanijom doveli više od 500 vojnika i pripadnika kolumbijskih specijalnih snaga u Otonielovo skrovište u džungli, koje je bilo zaštićeno s osam sigurnosnih prstenova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:03