IZNENADNI UDAR

Panika u Moskvi, na udaru partizana i misteriozni objekt Belgorod-22? Naređena hitna evakuacija!

Samoproglašeni ruski partizani izveli su prekogranični napad u Rusiji

Napad na Belgorodsku oblast

 /Profimedia

Nakon upada napadačkih formacija protukremaljskih oružanih organizacija Legija Sloboda za Rusija i Ruski dragovoljački korpus, ruski dužnosnici hitno su pokrenuli evakuaciju skladišta nuklearnog streljiva Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom.

Izjavio je to rekao Andrij Jusov, glasnogovornik Glavne uprave za obavještajne poslove ukrajinskog Ministarstva obrane (GUR), koji je govorio za nacionalnu medijsku kuću, kako javlja Ukrinform.

"Hitno, objekt Belgorod-22 - skladište nuklearnog streljiva - također se evakuira od strane Rusa. To nije daleko od Grajvorona", rekao je Jusov.

image

Napad na Belgorodsku oblast

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Prema riječima glasnogovornika GUR-a, zbog situacije koja se odvija u regiji Belgorod vidljivi su "elementi panike" među ruskim vodstvom. O tome posebno svjedoči evakuacija lokalnog stanovništva.

Eksplozije u regiji Belgorod

"Evakuacija vojnog objekta Belgorod-22 također je dio reakcije. Znamo da za evakuaciju ovakvih objekata morate imati plan, uključiti ozbiljnu opremu i određeni broj osoblja", istaknuo je Jusov.

Ranije je nekoliko medija izvijestilo o eksplozijama koje su u ponedjeljak navodno odjeknule u regiji Belgorod. Kasnije su se pojavila izvješća o prelasku ruskih "dragovoljaca" iz Ukrajine na taj ruski teritorij.

U ponedjeljak ujutro na Telegram kanalu Legije Sloboda za Rusiju pojavio se apel Rusima s porukom "Legija se vraća kući". "Vrijeme je da stanemo na kraj diktaturi iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se ničega jer mi stižemo. Rusija će opet biti slobodna", dodaje se u objavi. Objavljene su i fotografije njihovih bijelo-plavo-bijelih zastava koje se vijore "nad oslobođenim gradovima".

image

Napad na Belgorodsku oblast

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

"Danas su Ruski dragovoljački korpus i Legija Sloboda za Rusiju, koji se sastoje od građana Ruske Federacije, započeli operaciju oslobađanja ovih teritorija Belgorodske oblasti od tzv. Putinovog režima i potiskivanja neprijatelja kako bi stvorili određenu sigurnosnu zonu za zaštitu ukrajinskog civilnog stanovništva", rekao je ranije ukrajinskim medijima Jusov.

Legija je oko 14 sati objavila da je zajedno s Ruskim dragovoljačkim korpusom (RDK) "potpuno oslobodila" selo Kozinka u Belgorodskoj oblasti, dok su napredujuće jedinice ušle u grad Grajvoron, kako su izvijestili.

Kasnije je skupina objavila da su prošli pored sela Gora-Podil u toj regiji. Na Telegram kanalu RDK-a također se pojavilo nekoliko video snimki koje navodno pokazuju da se njihovi borci nalaze na teritoriju Rusije.

Peskov: Radimo na istrebljivanju diverzanata

Radi se o skupini koja želi svrgnuti režim u Moskvi i, kako kažu, osloboditi zemlju vlasti predsjednika Vladimira Putina. Tvrde da su prešli granicu i zauzeli naselje Kozinka, dok su istovremeno uputili jedinice u grad Grajvoron u Belgorodskoj regiji. Skupina je navodno zauzela četiri sela u blizini Belgoroda, a u samom gradu je zavladala panika.

image

Napad na Belgorodsku oblast

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Prema riječima glasnogovornika Kremlja Dmitrija Peskova, ruski predsjednik je obaviješten o, kako se navodi, pokušaju proboja. On je događaje u Belgorodskoj oblasti nazvao sabotažom čiji je cilj "odvratiti pozornost s područja Bahmuta". Peskov je također rekao da ruske snage rade na istrebljenju "diverzanata".

Ove dvije oružane formacije bore se na strani Ukrajine u ratu s Rusijom, no Ukrajina je odbacila povezanost s tim ruskim partizanskim borcima, rekavši da oni djeluju neovisno te da nisu pod vojnom kontrolom. Mihajlo Podoljak, savjetnik šefa ureda ukrajinskog predsjednika, rekao je da Ukrajina "nema nikakve veze" s događanjima regiji Belgorod.

Guverner ruske oblasti Belgorod Vjačeslav Gladkov, pak, rekao je da je "diverzantsko-izviđačka skupina" ukrajinske vojske prešla na ruski teritorij i napala grad Grajvoron. On je najavio i uvođenje "režima protuterorističkih operacija" u regiji, što je korak za koji kaže da će mu omogućiti poduzimanje "posebnih mjera" i uvođenje "privremenih ograničenja".

image

Napad na Belgorodsku oblast

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Gladkov je na Telegram kanalu naveo kako ta ograničenja idu od "provjere osobnih dokumenata pojedinaca do obustave aktivnosti opasnih proizvodnih pogona i organizacija koje uključuju eksplozive, radioaktivne materijale ili kemijski i biološki opasne tvari".

Rusko ministarstvo unutarnjih poslova u zapadnoj regiji Belgorod navodno je u ponedjeljak pokrenulo plan "Edelweiss" i pozvalo sve službenike za provođenje zakona u regiji da se jave na dužnost, prenosi Telegram kanal Baza.

Stanovništvo napušta regiju

Stanovnici okruga Grajvoron, u ruskoj oblasti Belgorod, navodno su odlučili napustiti regiju, kako prenosi Meduza. Lokalne vlasti kažu da su se "ukrajinski diverzanti" infiltrirali u to područje u ponedjeljak.

"Situacija u Grajvoronu i dalje je napeta. Na teritorij je ušla diverzantsko-izviđačka grupa. Većina stanovništva je napustila to područje. Pomažemo u prijevozu onih koji ne mogu sami, a oni koji mogu odlaze svojim osobnim vozilima", rekao je guverner Vjačeslav Gladkov tijekom prijenosa uživo na ruskoj društvenoj mreži VKontakte, prenosi Meduza.

image

Napad na Belgorodsku oblast

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Lokalne vlasti nisu službeno naredile evakuaciju.

"Svi vi koji ste napustili područje Grajvorona, ako ne možete pronaći smještaj, obratite se lokalnim vlastima na novoj lokaciji. Postoje nalozi i pripremljeni su privremeni smještaji", rekao je Gladkov. Također je uvjeravao stanovnike da će kuće koje su napustili biti zaštićene.

Prema najnovijim informacijama, broj ozlijeđenih u napadu dviju skupina na ruski teritorij porastao je na najmanje osam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:48