SKUP U LJUBLJANI

Pahor na 27. obljetnicu genocida u Srebrenici istaknuo važnost pravde i pomirenja

"Strašne emocionalne rane zahtijevaju gotovo bolnu hrabrost za dođe do oprosta i pomirenja"

Borut Pahor

 Goran Šebelić/Cropix

Slovenski predsjednik Borut Pahor u ponedjeljak je u Ljubljani na obilježavanju 27. obljetnice genocida u Srebrenici rekao da je Srebrenica postala “drugo ime za zločin, te istaknuo važnost postizanja pravde i istine na putu do pomirenja".

Na poziv muftije Nevzeta Porića predsjednik Borut Pahor nazočio je u ponedjeljak u Muslimanskom kulturnom centru u Ljubljani obilježavanju 27. obljetnice genocida u Srebrenici.

U svom je govoru istaknuo da je Srebrenica postala “drugo ime za zločin”, također da predstavlja “sjećanje i opomenu”, ali i nadu da će "ljudi smoći moralnu ispravnost samo ako se oslanjaju na istinu, opraštanje i pomirenje”.

"Ovakvi nepojmljivi zločini zahtijevaju previše vremena da bi se priznala istina i zadovoljila pravda. Strašne emocionalne rane zahtijevaju gotovo bolnu hrabrost za dođe do oprosta i pomirenja", kazao je Pahor.

Upozorivši da je i Europska unija zapravo nastala na još nezacijeljenim ranama iz Drugog svjetskog rata, ali uz odlučnost prije sukobljenih naroda da mogu živjeti zajedno ako jedni drugima oproste.

A to je bitno i kad je riječ o Bosni i Hercegovini i njenoj mirnoj budućnosti, kazao je slovenski predsjednik.

Ponovio je i ovom prilikom spremnost službene Ljubljane da pomogne BiH na njenom putu k mirnoj budućnosti.

Referirajući se na rat u Ukrajini, Pahor je kazao da i on još jednom dokazuje poznatu misao kako ponavljanje ratova nije dokaz da su neizbježni već naprotiv da su besmisleni.

Mir nije samo odsutnost rata, nego i gradnja zajedničkih temelja za mir: učvršćivanja dobra i pravednosti, te promicanje iskrenog prijateljstva, zaključio je Pahor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:39