ZAVRŠILA U ZATVORU

Pad princeze Uzbekistana: Od luksuznog života do optužbi za vođenje kriminalne organizacije i pranje milijuna dolara!

Bila je kćer svemoćnog predsjednika, diplomatkinja, veleposlanica u Španjolskoj, predstavnica u UN-u u Ženevi, ali i pop pjevačica...

Gulnara Karimova

 Valeriy Levitin/Sputnik/Profimedia/Valeriy Levitin/Sputnik/Profimedia

Takozvanu "uzbekistansku princezu" Gulnaru Karimovu švicarske vlasti optužile su za vođenje međunarodne kriminalne organizacije koja je oprala stotine milijuna dolara.

Socijalistkinja i kći pokojnog uzbekistanskog predsjednika Islama Karimova optužena je za krađu stotina milijuna iz Uzbekistana, kao i podmićivanje rukovoditelja te dužnosnika globalne vlade, piše Financial Times.

51-godišnja Karimova nalazi se u uzbekistanskom zatvoru od 2019. i u četvrtak je optužena u Švicarskoj zbog optužbi da je na čelu navodne kriminalne skupine. Novac je navodno prala preko raznih tvrtki i bankovnih računa koji su bili smješteni u toj švicarskoj zemlji.

Karimova, koja je bila diplomatkinja, veleposlanica u Španjolskoj, predstavnica u UN-u u Ženevi, ali i pop pjevačica, navodno je, prema švicarskim vlastima, imala organizaciju poznatu pod nazivom ‘Ured‘, a koja je bila sastavljena od više od 100 legitimnih tvrtki koje su potajno radile na pranju novca kako bi se njezini članovi lako obogatili, prenosi The Times.

Karimova je godinama imala imunitet od kaznenog progona zbog svog statusa diplomatkinje, te je bezbrižno putovala svijetom i promovirala svoj raskošan životni stil i slavne prijatelje.

Glavno središte kriminalne organizacije, koja je navodno započela s radom 2005., bila je, navodi se, švicarska tvrtka Zeromax, koja je 2010. prestala s radom. Na računu tvrtke otkrivene su ‘neobične‘ aktivnosti, uključujući milijunske iznose potrošene na dragulje i luksuzne medicinske tretmane.

Bivša modna dizajnerica navodno je koristila sefove u Lombard Odieru, švicarskoj bankarskoj tvrtki, za smještaj dijamanata i dragog kamenja vrijednih milijune. Osim toga, otprilike 440 milijuna dolara imovine na ime Karimove još uvijek je zamrznuto u banci, izvijestio je The Times.

Karimova je odbacila optužbe. Njezin odvjetnik iz Ženeve, Grégoire Mangeat, rekao je da ona "osporava sve optužbe i da će se boriti za svoju oslobađajuću presudu".

“Osporavamo teoriju o zločinačkoj organizaciji. Iz šešira su je izvukli švicarski tužitelji tek prije godinu dana, 10 godina nakon početka njihove istrage”, rekao je, prenosi Financial Times. “Naša klijentica Gulnara Karimova držana je u pritvoru gotovo 10 godina. Nema naznaka koliko će još morati provesti u zatvoru u Uzbekistanu.”

Unatoč "princezinom" poricanju, švicarski tužitelji tvrdili su da je njezina organizacija "svoje kriminalne aktivnosti obavljala kao profesionalni posao, pridržavajući se obaveznih propisa i pridržavajući se stroge raspodjele zadataka, dok je također pribjegavala nasilju i zastrašivanju."

Švicarska ju je počela istraživati ​​nakon što joj je 2016. umro otac, zbog čega je izgubila diplomatski imunitet.

Karimova je također stavljena u kućni pritvor 2013. nakon političke promjene u zemlji, a 2017. je osuđena za pronevjeru u svojoj domovini, izvijestio je The Times.

Njezini odvjetnici tvrde da je od tada bila mučena te da je lišena svojih osnovnih prava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:05