MARTIN SHKRELL

Ozloglašeni prevarant hrvatskih korijena mora vratiti 64 mil. dolara jer je cijenu lijeka digao za 5000%

Martin Shkreli mora vratiti novac koji su on i njegova tvrtka ostvarili od podizanja cijene lijeka Daraprima

Martin Shkreli

 Timothy A. Clary/AFP

Osuđeni prevarant Martin Shkreli mora vratiti 64,6 milijuna dolara dobiti koju su on i njegova bivša tvrtka ostvarili od podizanja cijene Daraprima, lijeka koji spašava živote, za 5000%, presudila je savezna američka sutkinja u petak. istovremeno, tom internetskom provokatoru i bivšem izvršnom direktoru, koji trenutačno služi zatvorsku kaznu, zabranila bilo kakav rad u farmaceutskoj industriji za ostatak svog života.

Odluka američke okružne sutkinje Denise Cote donesena je nekoliko tjedana nakon sedmodnevnog suđenja u prosincu. Federalna trgovinska komisija (FTC) i sedam država pokrenuli su slučaj 2020. protiv čovjeka kojeg su mediji prozvali "Pharma Bro", prenosi AP.

Shkrelijev odvjetnik još nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Shkreli, inače hrvatsko-albanskog podrijetla, je bio izvršni direktor Turing Pharmaceuticalsa, kasnije Vyere, kada je podigao cijenu Darapima sa 13,50 na 750 dolara po tableti, nakon što je 2015. dobio ekskluzivna prava na taj desetljećima star lijek. Njime se liječi rijetka parazitska bolest koja pogađa trudnice, rak te pacijenti oboljeli od AIDS-a.

'Kapitalizam na djelu'

On je tu odluku branio je kao 'kapitalizam na djelu' te je rekao da su osiguranje i drugi programi osigurali da će osobe kojima je potreban Daraprim u konačnici i dobiti.

No, taj je potez izazvao bijes od medicinskih centara preko Kongresa do predsjedničke kampanje 2016. godine, kada ga je Hillary Clinton nazvala 'dizanjem cijena', dok je budući predsjednik Donald Trump Shkrelija nazvao "razmaženim derištem".

Shkreli je naposljetku ponudio bolnicama polovicu cijene, što je i dalje bilo povećanje od 2500 posto.

Dao je ostavku na mjesto predsjednika Uprave Turinga 2015. godine, dan nakon što je uhićen zbog optužbi za prijevaru s vrijednosnim papirima u vezi s 'hedge fondovima' koje je vodio prije nego što je ušao u farmaceutsku industriju. Osuđen je i služi kaznu od sedam godina zatvora.

'Mreža antikonkurentskih ograničenja'

Vyera Pharmaceuticals LLC tužili su na saveznom sudu u New Yorku FTC i sedam država: New York, Kalifornija, Illinois, Sjeverna Karolina, Ohio, Pennsylvania i Virginia.

Tvrdili su da je Vyera povisila cijenu lijeka Daraprim i nezakonito stvorila "mrežu antikonkurentskih ograničenja" kako bi spriječila druge tvrtke da stvaraju jeftinije generičke verzije, između ostalog blokirajući im pristup ključnom sastojku lijeka te podacima koje su tvrtke mogle željele kako bi procijenile tržišni potencijal lijeka.

Vyera i njezina matična tvrtka, Phoenixus AG, nagodili su se prošlog mjeseca, slažući se da će potrošačima pružiti do 40 milijuna dolara pomoći tijekom 10 godina i učiniti Daraprim dostupnim svakom potencijalnom generičkom konkurentu po cijeni proizvodnje lijeka.

Bivši izvršni direktor Vyere, Kevin Mulleady, pristao je platiti 250.000 dolara ako prekrši nagodbu, kojom mu je zabranjen rad za farmaceutsku tvrtku na sedam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 01:44