UGROŽAVANJE MIRA

Ozbiljne provokacije iz Sjeverne Koreje: Čim je Biden otišao, Kim Jong Un je ispalio tri balističke rakete

Lansiranja su uslijedila nekoliko sati nakon što jeJoe Biden otputovao u SAD, nakon petodnevnog posjetia Južnoj Koreji i Japanu

Lansiranje interkontinentalnog balističkog projektila Hwasong-17

 Str/Afp/Profimedia/Str/Afp/Profimedia

Sjeverna Koreja ispalila je tri balističke rakete u srijedu rano ujutro, priopćila je južnokorejska vojska.

Vlasti u Seulu rekle su da su projektili ispaljeni u manje od sat vremena iz područja Sunan u Pjongjangu nakon što je američki predsjednik Joe Biden napustio regiju gdje je obećao pojačati mjere kako bi 'obeshrabrili' Sjevernu Koreju.

Japan je potvrdio da su se barem dva lansiranja dogodila u srijedu, ali je priznao da ih je možda bilo i više.

Japanski ministar obrane Nobuo Kishi rekao je da je prva raketa preletjela oko 300 km s maksimalnom visinom od oko 550 km, dok je druga dosegnula 50 km i letjela oko 750 km.

Kishi je kritizirao lansiranje, rekavši da 'nije prihvatljivo' dodajući da bi 'ugrozilo mir, stabilnost i sigurnost Japana i međunarodne zajednice'.

Na sastanku sazvanom nakon lansiranja projektila, Južnokorejsko vijeće za nacionalnu sigurnost nazvalo je test 'ozbiljnom provokacijom', priopćio je predsjednički ured.

Lansiranja su uslijedila nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Joe Biden otputovao u SAD u utorak navečer, nakon petodnevnog putovanja na kojem je posjetio Južnu Koreju i Japan.

Tijekom posjeta Seulu tijekom vikenda, Biden i njegov južnokorejski kolega Yoon Suk-yeol složili su se održati veće vojne vježbe i razmjestiti više američkih strateških sredstava ako bude potrebno kako bi odvratili intenzivirajuća testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Biden je rekao da su Sjedinjene Države 'spremne na sve što Sjeverna Koreja učini'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:40