IZRAEL SE DIŽE

Ovo se nije dogodilo 50 godina, kreće osveta: Za 48 sati mobilizirali su 300.000 vojnika

Neki su se dobrovoljno prijavili, iako su prešli dobnu granicu za mobilizaciju. Mnogi Izraelci požurili su se vratiti kući iz inozemstva

Izraelska haubica pokraj Pojasa Gaze

 Jack Guez/Afp

Izraelska vojska u kratkom je roku uspjela mobilizirati oko 360.000 rezervista. Ovo je najveća mobilizacija u Izraelu od jomkipurskog rata 1973. godine, kada je dignuto 400.000 rezervista nakon iznenadnog arapskog napada koji su predvodile Egipat i Sirija. U roku od 48 sati mobilizirali smo 300.000 rezervista, pohvalio se u ponedjeljak glasnogovornik izraelske vojske. Po tome su Izraelske obrambene snage (IDF) neusporedive s ostatkom svijeta, komentirao je vojni analitičar Franz-Stefan Gady. Pozvano je oko četiri posto stanovništva zemlje od 9,8 milijuna stanovnika, mnogi su se zbog poziva u rat vratili iz inozemstva, navodi Washington Post.

Dobrovoljno se javio

Neki su se dobrovoljno prijavili, iako su prešli dobnu granicu za mobilizaciju. Izgubio sam oca, ujaka i rođaka u jomkipurskom ratu, objasnio je za Washington Post poduzetnik iz Tel Aviva Noam Lanir (56). Hamasov napad preko noći je izbrisao političke razlike: Noam Lanir jedan je od lidera skupine rezervista Braće i sestre po oružju, koja je prosvjedovala protiv plana vlade Benjamina Netanyahua da ograniči ovlasti Vrhovnog suda. Dao je svoj privatni zrakoplov da se prebaci Izraelce koji se žele vratiti kući iz Italije i Grčke. "Preživjeli smo Auschwitz, preživjeli smo jomkipurski rat. Preživjet ćemo i ovo", kaže Lanir.

Izraelci služe obvezni vojni rok od 18. godine, nakon toga ih se raspoređuje u pričuvu, do 40. godine života. Mnogi Izraelci požurili su se vratiti kući iz inozemstva, a brojni avioprijevoznici otkazuju letove, pa su naglo skočile cijene karata. Na aerodromu u Berlinu nekoliko desetaka Izraelaca čekalo je nadajući se da će upasti u avion za Tel Aviv. Prvo vojska, rekli su im, objavljujući da mogu primiti na let samo deset osoba bez karte. Izraelski nacionalni avioprijevoznik El Al najavio je da planira dodatne letove. U europske zemlje poslana su i dva transportna zrakoplova Hercules, objavila je vojska. Letovi su puni, rekli su novinarima Washington Posta izraelski rezervisti koji se vraćaju kući s aerodroma u Miamiju, koji ima izravni let El Ala za Tel Aviv.

2000 dolara za Ruse

Američki Newsweek uspoređuje Izrael s Rusijom: Izraelci su mobilizirali rekordnih 300.000 rezervista u samo 48 sati - pothvat za koji je Rusima trebalo više od mjesec dana, iako su vojnicima za jednogodišnji ugovor nudili privlačnih 2080 dolara mjesečne plaće. Nakon što je predsjednik Vladimir Putin objavio djelomičnu mobilizaciju za rat u Ukrajini, ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je 21. rujna prošle godine da Rusija cilja na 300.000 rezervista i bivših vojnika - što se odnosilo na 0,2 posto stanovništva Rusije, bitno manje nego u Izraelu. Djelomična mobilizacija dovršena je 28. listopada 2022., objavio je ministar Šojgu. Putinova naredba o djelomičnoj mobilizaciji smatra se dijelom neuspješnom, navodi Newsweek, zbog ogromnog broja Rusa koji su pobjegli u inozemstvo. U nekoliko dana nakon proglašenja djelomične mobilizacije, 370.000 Rusa pobjeglo je iz zemlje. Između veljače 2022. i srpnja 2023. najviše Rusa ugostio je Kazahstan, zatim Srbija, Armenija, Turska, članice EU, Izrael, Crna Gora, Gruzija i Sjedinjene Države, pisao je list Economist u kolovozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 12:47