REPORT GOJKA DRLJAČE

Ovo je povijesna prekretnica: Razbijene su sve predrasude, nevjerojatno što će Kinezi napraviti do 2024. godine...

Kineska postignuća su, sudeći prema podacima iz izvješća IEA, doslovno impresivna

Panorama Pekinga

 -/Imagesource/Profimedia/-/imagesource/profimedia

Novi detalji u izvješću Međunarodne agencije za energiju (International Energy Agency – IEA) o obnovljivim izvorima energije postaje prava muzika za uši svih onih koji se nadaju da će pametnije upravljanje prirodnim resursima usporiti zaustaviti klimatske promjene. Upravo svjedočimo prekretnici u energetskoj povijesti: Ukupni globalni kapacitet globalnih obnovljivih izvora energije trebao bi u ovoj godini narasti za fascinantnih 107 GW, što znači da će sveukupno doseći 440 GW te tako po pri put u povijesti premašiti ukupni kapacitet svih nuklearnih elektrana koji se kreće na razini od 413 GW. O kolikom se rastu kapaciteta obnovljivih izvora radi govori i podatak da je tih 107 GW više nego cjelokupni instalirani kapacitet Njemačke i Španjolske kombinirano. Prema tumačenju IEA dva su glavna razloga ovako impresivnog rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije: širenje poticajnih javnih politika za obnovljive izvore kako bi postali konkurentniji u odnosu na fosilna goriva, i zabrinutost zbog energetske sigurnosti nakon invazije Rusije na Ukrajinu. Ti faktori nadjačali su rast troškova zaduživanja i zastoje u lancima opskrbe kao glavne kočnice investicija u obnovljive izvore. Posebno ugodno iznenađenje jest brzina povećavanja solarnih kapaciteta jer oni donose dvije trećine ovogodišnjeg rasta obnovljivih izvora.

„Kao odgovor na više cijene električne energije uzrokovane globalnom energetskom krizom, kreatori politike u mnogim zemljama, posebice u Europi, aktivno su tražili alternative uvezenim fosilnim gorivima koje mogu poboljšati energetsku sigurnost. Ova promjena fokusa stvorila je povoljno okruženje za solarnu PV, posebno za stambene i komercijalne sustave koji se mogu brzo instalirati kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za obnovljivom energijom. Ove manje distribuirane fotonaponske aplikacije na putu su da zauzmu polovicu ovogodišnje ukupne implementacije solarne fotonaponske energije – više od ukupne implementacije kopnene vjetroelektrane u istom razdoblju“, tumače eksperti IEA.

Što se pak tiče instalacije kapaciteta vjetra, također se očekuje rekordni skok, i to za čak 70 posto u 2023. (na 107 GW), što je rekordni rast svih vremena. Rast se zahuktao nakon ukidanja restrikcija u Kini.

image
/

Rast obnovljivih izvora energije po vrstama tehnologije i godinama

„Globalni dodaci obnovljivih kapaciteta mogli bi doseći 550 GW 2024., što je u ubrzanom scenariju gotovo 20 posto više nego u glavnoj prognozi. To je uglavnom zbog brže implementacije stambenih i komercijalnih PV instalacija, uz pretpostavku brže provedbe nedavnih politika i poticaja. Prednosti kopnenih vjetroelektranskih i solarnih fotonaponskih projekata većinom ovise o brzini izdavanja dozvola, izgradnji i pravodobnom povezivanju na mrežu projekata u razvoju“, poručuju iz IEA, pri čemu očekuju nastavak jačanja solara, dok bi kapaciteti vjetra sljedeće godine mogli doživjeti 5-postotni pad.

Posebno snažni zamah razvoja obnovljivih izvora IEA prepoznaje u EU nakon drastičnog smanjivanja uvoza ruskog plina: „Političke mjere u mnogim europskim zemljama dovele su nas do revidiranja naše prognoze za povećanje kapaciteta obnovljivih izvora energije u EU 2023. i 2024. za 40 posto naviše u usporedbi s prije rata. Brzi rast distribuirane solarne fotonaponske energije glavni je razlog za pozitivnije izglede, koji čine gotovo tri četvrtine revizija prognoza EU-a. To je potaknuto visokim cijenama električne energije koje solarnu PV čine financijski privlačnijom i povećanjem potpore politike na ključnim tržištima EU-a, posebno u Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj… Potrošači električne energije u EU-u trebali bi uštedjeti procijenjenih 100 milijardi eura tijekom razdoblja 2021. – 2023. zahvaljujući novoinstaliranim solarnim fotonaponskim i vjetroelektranama.“

Ono što je intrigantno u izvješću IEA jest činjenica da ono razbija predrasude prema Kini kao brzorastućoj zemlji koja tobože ignorira problem globalnog zagrijavanja te je problem u tome što će se zapadne liberalne demokracije lako dogovoriti oko zelene tranzicije, ali će Kina i ostatak svijeta vući unazad. Takva impresija potpuno je pogrešna jer Kina prerasta u apsolutnog šampiona kad su u pitanju instalacije novih kapaciteta obnovljivih izvora energije. Kineska postignuća su, sudeći prema podacima iz izvješća IEA, doslovno impresivna: „Očekuje se da će se kineski doprinos povećanju globalnih obnovljivih kapaciteta povećati 2023. i 2024., učvršćujući svoju poziciju neupitnog lidera u globalnoj implementaciji. U 2022. Kina je realizirala gotovo polovicu svih novih obnovljivih energetskih kapaciteta u svijetu. Do 2024. godine udio zemlje trebao bi se proširiti na rekordnih 55 posto globalne godišnje implementacije obnovljivih kapaciteta. Do 2024. Kina će isporučiti gotovo 70 posto svih novih projekata vjetroelektrana na moru na globalnoj razini, kao i više od 60 posto projekata vjetroelektrana na kopnu i 50 posto solarnih PV projekata“, piše IEA.

Dojam je da donosioci odluka u EU, koji još uopće nisu smislili princip financiranja vrlo ambiciozne europske zelene agende, puno više pričaju nego Kinezi, a brzina jezika nije jamstvo ispunjavana strateških klimatskih ciljeva.

image
/
image
/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 15:28