C.Q. BROWN

Ovo je novi zapovjednik američke vojske: Istaknuti je vojni pilot, a pamti ga se po video snimci iz 2020.

Browna, kojega kolege u američkoj vojsci zovu nadimkom C.Q., na tu je poziciju nominirao predsjednik Joe Biden još u svibnju ove godine

Charles Q. Brown Jr. 

 Saul Loeb/Afp

Američki Senat ove je srijede potvrdio generala Charlesa Q. Browna Jr. za zapovjednika američkog Združenog stožera, čime će tu prestižnu fotelju preuzeti od generala Marka Milleyja već krajem mjeseca.

Browna, kojega kolege u američkoj vojsci zovu nadimkom C.Q., na tu je poziciju nominirao predsjednik Joe Biden još u svibnju ove godine, opisavši ga kao "ratnika i neustrašivog vođu". Rođen je 1962. u gradu San Antoniju u saveznoj državi Teksas, a svoju je vojnu karijeru proveo u ratnom zrakoplovstvu gdje je služio kao vojni pilot i zapovjednik eskadrile. Godine 2020. postaje zapovjednik zračnih snaga, čime je postao prvi Afroamerikanac na toj visokoj vojnoj funkciji.

Iste je godine pažnju sunarodnjaka privukao vrlo emotivnim videom koji je inače samozatajni i vrlo suzdržani Brown objavio nakon ubojstva Georgea Floyda u svibnju 2020., istaknuvši da je i sam na vlastitoj koži iskusio kako je to biti drugačije boje kože od većine koja ga okružuje, kako u školi tako i u satniji te u konačnici u samom državnom vodstvu.

U Zračnim snagama je odradio više od 3000 sati leta, među kojima i 130 sati borbe.

- Svjestan sam pritiska koji svi osjećamo da svaki posao koji nam se da odradimo bez mogućnosti pogreške, na koju nemamo pravo samim time što smo Afroamerikanci. Svjestan sam da smo mi dužni raditi dvostruko više, samo kako bismo svojim nadređenima dokazali da su predrasude koje su imali o Afroamerikancima neutemeljene - rekao je u spomenutom govoru.

No, Brownovo imenovanje nije prošlo bez drame. Tommy Tuberville, republikanski senator iz Alabame, odlučio je sabotirati sva imenovanja Pentagona iz prosvjeda prema odluci američkog Ministarstva obrane da svojim dužnosnicima i njihovim obiteljima osigura putne troškove u slučaju da se odluče na pobačaj ako on nije dostupan u saveznim državama u kojima žive ili su stacionirani.

Njegov je pokušaj sabotaže imenovanja uspješno presreo vođa demokratske većine u Senatu, Chuck Schumer, koji je kreativnom parlamentarnom metodom osigurao da Senat o svakom imenovanju glasa zasebno (u suprotnom bi, naime, aklamacijski bilo usvojeno jer je to dosad bio običaj). Brown je tako potvrđen s 83 glasa za i 11 glasova protiv.

Krajem tjedna očekuje se i usvajanje imenovanja generala Erica Smitha kao zapovjednika marinaca te generala Randyja Georgea kao glavnog savjetnika i zamjenika državne tajnice za vojsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 13:54