KAMIONI SAMO STIŽU

Ovo je najtužnije mjesto u Izraelu

Mrtva tijela ne prestaju stizati u forenzički centar u izraelskoj vojnoj bazi Šura

Izraelski vojnici nose tijelo poginulog vojnika u kibucu Kfar Aza

 Jack Guez/Afp

Opsadno stanje vlada u forenzičkom centru u izraelskoj vojnoj bazi Šura, u blizini Ramlea. Ne prestaju stizati kamioni puni mrtvih tijela iz pograničnih zajednica u Gazi. Većina su civili ubijeni ili poginuli tijekom krvavih subotnjih napada u organizaciji Hamasa.

Prema riječima stručnjaka u centru, zbog enormnog broja leševa, a u nekim slučajevima i lošeg fizičkog stanja, identifikacija može potrajati i do pet dana.

- Obitelji satima čekaju izvan zgrade. Neki odustanu nakon 24 sata kada shvate da će proces potrajati, rekao je jedan volonter, a prenosi Haaretz.

Veliki broj zaposlenika i volontera radi od nedjelje radi danonoćno. Jedva uspijevaju izaći na kraj s enormnom količinom mrtvih tijela.

Sva tijela stradalih dovezena su u bazu, koja je u jedno i sjedište Vojnog rabinata. Tamo su predstavnici brojnih organizacija uključujući Home Front Command, izraelsku policiju, policijski odjel za forenziku, Nacionalni centar za forenzičku medicinu (Abu Kabir), ministarstvo unutarnjih poslova i nekoliko neprofitnih organizacija.

image

Tijela poginulih u kibucu Be‘eri

Jack Guez/Afp

Tijela se dovoze u veliki, namjenski izgrađeni centar i služi za identifikaciju poginulih.

- Nitko u Izraelu nije mogao sanjati da će nam biti potrebno jedno tako veliko mjesto, kaže volonter.

Postavljeni su šatori i dopremljeni rashladni kontejneri s policama kako bi se zbrinuo veliki broj tijela.

image

Izraelski vojnici nose tijelo poginulog vojnika u kibucu Kfar Aza

Jack Guez/Afp

- Broj kamiona koji dolaze porastao je u posljednja dva dana, nakon što im je dopušteno ući u stradale zajednice kako bi preuzeli tijela. Primili smo prve pozive u subotu ujutro. Naši su volonteri otišli na to područje i počeli skupljati tijela u svojim privatnim vozilima. U subotu navečer, nakon praznika, u 23 sata napravljena je prva Excel tablica o nestalim osobama, ispričao je Yisrael Morgenstern, predsjednik volonterske Nacionalne spasilačke jedinice 360.

Nakon što kamioni stignu u centar, volonteri istovaruju tijela i počinje proces identifikacije.

- Volonteri i ostali ljudi angažirani na prikupljanju tijela moraju se boriti s teškim prizorima i stravičnim iskustvima. Jedan naš volonter morao je razgovarati s jednom obitelji i nije to mogao podnijeti. Morali smo dovesti psihologe i psihijatre u 4 ujutro da mu pomognu. Nikad se nije vratio, rekao je Morgenstern.

image
Jack Guez/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:03