MOĆNI B-21 RAIDER

‘Ovo je najnapredniji vojni zrakoplov ikada napravljen‘: Uskoro se otkriva novi američki strateški bombarder

Očekuje se da će početna operativna sposobnost nove udarne igle američkih zračnih snaga biti dostignuta do 2030. godine

Rendering izgleda B-21 Raidera

 Northrop Grumman/usaf/swns/Swns/Profimedia/Northrop Grumman/usaf/swns/swns/profimedia

Nakon pune 34 godine od debija B-2 Spirita, početkom prosinca bit će predstavljen novi američki stealth bombarder B-21 Raider. Novi interkontinentalni strateški bombarder u proljeće je uspješno dovršio seriju inicijalnih testiranja, a prvi let zakazan je za iduću godinu.

Očekuje se da će početna operativna sposobnost nove udarne igle američkih zračnih snaga biti dostignuta do 2030. godine. Unosni ugovor za proizvodnju bombardera najnovije generacije tvrtka Northrop Grumman dobila je još 2015. godine.

"B-21 je najnapredniji vojni zrakoplov ikada napravljen. On je utjelovljenje pionirskih inovacija i tehnološke izvrsnosti", rekao je generalni direktor u Northrop Grumman Aeronautics Systemsu Doug Young.

Šest testnih zrakoplova B-21 trenutno je u različitim fazama završne montaže. Zapovjedništvo američkih zračnih snaga najavilo je da će nabaviti najmanje sto stealth bombardera B-21. Bloomberg procjenjuje da će troškovi razvoja, kupnje i upravljanja flotom od sto najmodernijih bombardera u povijesti vojni proračun SAD-a stajati najmanje 203 milijarde dolara. Ta vrtoglava cifra uključuje 25,1 milijardu dolara za razvoj Raidera, 64 milijarde dolara za njegovu proizvodnju i 114 milijardi dolara za održavanje i "raubanje" tih zrakoplova kroz idućih 30 godina.

Prema zasad dostupnim informacijama, razvoj i proizvodnja prvih primjeraka novog strateškog bombardera ide prema planu i bez probijanja ranije planiranog budžeta. Kontroli troškova pomaže činjenica da se za razvoj testnog zrakoplova B-21 koristi ista proizvodna liniju, s istim alatom, procesima i tehničarima, na kojoj će se na koncu i serijski proizvoditi Raider.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:15