GDJE IDE TAJ NOVAC?

Ovo je Hamas: Europa je do Gaze dovukla vodovod, skapavalo se od žeđi, a onda su ‘maske‘ počele kopati...

Spomenuti je vododod trebao transportirati desaliniziranu morsku vodu iz postrojenja do naselja Khan Yunis i Rafah u južnoj Gazi

Hamasovci iskopavaju vodovodne cijevi

 /Twitter Screenshot

Europska unija pomogla je izgraditi gotovo 50 kilometara vodovoda za Palestince u Gazi. Bila je to humanitarna akcija koja je trebala olakšati život mnogim stanovnicima Gaze koji nemaju pristup pitkoj vodi. Što je napravio Hamas? 2021. godine objavili su propagandni video u kojem se prikazuje iskopavanje tih cijevi. U kućnoj radinosti potom su ih prepravili u rakete. Rakete su sastavljene od spomenutih industrijskih cijevi, improviziranog raketnog goriva od šećera, gnojiva kalijevog nitrata i komercijalno dostupnog ekksploziva. Podsjećamo, u subotu je Hamas lansirao najamnje 5000 raketa prije nego je krenuo u kopneni napad preko granice, piše britanski Telegraph.

Ministri vanjskih poslova EU-a u utorak navečer održali su hitne razgovore o pomoći vrijednoj 295 milijuna eura. Europska komisija, naime, stavili je te donacije pod reviziju kao odgovor na teroristički napad na Izrael. Naime, kao i u prethodnim epizodama europski dužnosnici se brinu da bi humanitarne donacije mogle pasti u ruke Hamasa.

I Njemačka i Austrija naredile su prekid svoje bilateralne humanitarne pomoći regiji zbog straha da bi novac mogao pomoći teroristima koji drže oko 100 izraelskih talaca. Unija je obećala ukupno 1,18 milijardi eura potpore od 2021. do 2024. u programima za Zapadnu obalu i Gazu, koje u cijelosti kontrolira teroristička organizacija Hamas.

Frank Furred, izvršni direktor MCC Brussels think-tanka, tvrdi da je europska diplomacija izuzetno naivna. "Mora postojati sigurnosna procjena prije davanja novca poreznih obveznika koje teroristi Hamasa mogu koristiti u vojne svrhe."

Spomenuti je cjevovovod trebao transportirati desaliniziranu morsku vodu iz postrojenja do naselja Khan Yunis i Rafah u južnoj Gazi gdje se procjenjuje da čak 95 posto vode nije pitko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 13:40