RAT DRONOVIMA

‘Ovo je bio najuspješniji ruski napad dosad! Ali, onda smo im odgovorili i srušili mit o moćnim hakerima‘

‘Nije najvažnije naučiti upravljati dronom, nego kako ostati živ i izbjeći da budeš lociran!‘

Ilustracija

 Diego Herrera Carcedo/Anadolu Agency Via Afp

Operateri dronova važni su igrači u ratu u Ukrajini. Te napola hakere, a napola specijalce šalje se na prvu liniju fronte, gdje odmjeravaju snage i lukavštinu s ruskim protivnicima, piše u opsežnoj reportaži BBC.

Njihovi šefovi su u SBU, ukrajinskoj tajnoj službi. Ilija Vitjuk, šef kibernetičkog odjela, za BBC kaže kako su ljudi u kibernetičkoj jedinici direktno uključeni u borbe. Njihov je zadatak ubaciti se u ruske sustave, radeći uz snajperiste i upotrebljavajući najnoviju tehnologiju.

Među ostalim, odjel upotrebljava umjetnu inteligenciju u formi sustava za vizualno prepoznavanje kako bi analizirao podatke prikupljene u izvidničkim misijama dronova. Tako vojsci sugeriraju ciljeve.

Vitjukove ekipe mogu hakirati nadzorne kamere na okupiranim područjima Ukrajine i tako pratiti vojne snage neprijatelja. One također usmjeravaju dronove kamikaze kako bi uništili kamere koje upotrebljavaju Rusi. A da bi to uspjeli, često je potreban rad tajnih agenata, u blizini mete.

Kako podsjeća BBC, dronovi su obilježili ovaj svjetski konflikt, bilo da su korišteni za špijuniranje, bilo kao oružje. Trening za vojne operatere dronova održava se blizu Kijeva. Anton, jedan od njih, kaže da nije najvažnije naučiti upravljati dronom, nego kako ostati živ i izbjeći da budeš lociran.

Na početku rata malim dronovima upravljalo se i do deset kilometara od fronte. No, zbog jačine ruskih signala za ometanje postalo je neophodno da se operateri približe frontu. "Naše veze moraju biti jače od signala za ometanje", objašnjava Anton.

I Rusi su napravili isto, pomičući svoje operatere bliže prvoj liniji borbi. Rusi su, podsjeća BBC, mjesec dana prije invazije koristili hakerske udare kako bi stvorili paniku rušeći javne web stranice.

"To je sasvim sigurno bila psihološka operacija", kazao je Vitjuk. Najuspješniji ruski napad je bio kada su Rusi srušili američkog satelitskog pružatelja usluge za komunikaciju ukrajinske vojske na nekoliko sati. Ruski hakeri i topnici su u zajedničkoj operaciji napali televizijski toranj u Kijevu.

"Pokušali su nam oduzeti pristup informacijama", za BBC je rekao Jurij Ščihol, ali nekoliko sati kasnije veza je ponovno uspostavljena. U svemu su im pomogli zapadni saveznici.

Ukrajinci, piše BBC, upotrebljavaju sustav pod imenom Griselda kako bi s društvenih mreža i drugih izvora uzimali informacije koje pomažu u analizi situacije. To pomaže jedinicama da odrede gdje bi mine mogle biti podmetnute i koju infrastrukturu treba popraviti. Vrlo često se, navode ukrajinski sugovornici, događalo da topničke snage i kibernetičke ekipe rade zajedno.

Viktor Žora, koji nadzire ukrajinsku kibernetičku obranu, navodi da su ruski hakerski napadi i dalje nesmiljeni. U centru obrambenih operacija jasno je da Rusi najviše napadaju vladine službe. Ekipa Ilije Vitjuka kao jedan od zadataka ima akcije probijanja u sustave ruskih elitnih hakerskih jedinica i prisluškivanje njihovih telefonskih razgovora. "Uvijek kažem da smo razbili mit o moćnim ruskim hakerima. Nije lako, to priznajem, i bilo je nekih situacija na rubu. Ali Ukrajina ipak probavlja ruske napade", kaže on.

Rusi su toliko usmjereni na Ukrajinu da su im smanjeni kapaciteti za napade na zapadne ciljeve. Vitiuk zaključuje kako su u borbi protiv ruskih neprijatelja Ukrajinci i njihovi saveznici stekli golemo praktično iskustvo kako uključiti tehnologiju u moderno ratovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:12