‘ON JE KAO LUKAŠENKO‘

‘Ovo je bilo dostojno Miloševića! Znam i što će sada Vučić ponuditi Zapadu da zažmiri...‘

Brutalna intervencija policije zapravo je zastrašivanje građana kako se prosvjedi ne bi nastavili, tvrdi za Jutarnji glavni urednik tjednika Vreme
 Andrej Isakovic/Afp

Filip Švarm, glavni urednik tjednika Vreme bio je u subotu na prosvjedima, a nedugo nakon što je su policija i žandarmerija rastjerali prosvjednike u izjavi za N1 televiziju kazao je kako je "večeras u Beogradu vidio policijsko divljanje, lupanje prozora i vrata Skupštine..."

- Imamo siledžijsku vlast, zadovoljnu samom sobom, koja ne želi čuti građane. Izbori su bili sve samo ne regularni, a proglašeni su najčišćima ikada. To je izazvalo narodni bijes, a onda imamo ovakve scene, rekao je Švarm, s kojim smo razgovarali u ponedjeljak o svemu što se zadnjih dana događa u Srbiji, odnosno prioritetno u Beogradu.

- To je posljedica niza uzroka koji su proizlazili jedan iz drugoga. Aleksandar Vučić je u kampanji uložio sav svoj politički autoritet i nitko se osim njega nije mogao vidjeti. Zbog toga nije dolazilo u obzir da on popusti ili uđe u dijalog sa oporbom, a oporba ako je htjela sačuvati kredibilitet morala je nešto učiniti, jer su to su od nje očekivali i građani koji žele promjene, kazao je Švarm za Jutarnji list, osvrnuvši se još jednom na subotnje razbijanje demonstracija.

- Sinoćnja brutalna intervencija policije zapravo je bila zastrašivanje građana kako se prosvjedi ne bi nastavili i bivali sve masovniji. To je poprilično demaskiralo režim tako da je vjerujem da je Srbija ušla u jednu duboku političku krizu. Sklon sam vjerovati sa će se intenzitet prosvjeda sada samo pojačati, istaknuo je Švarm, koji se sjeća brojnih prosvjeda u Beogradu na kojima je nerijetko bilo i nasilje prema prosvjednicima.

image
Andrej Isakovic/Afp

- Pamtim razna nasilja na demonstracijama u Beogradu, pa je tako i Slobodan Milošević itekako pribjegavao nasilju, a ovo u subotu bilo je dostojno Miloševića, kazao je naš sugovornik kojega reakcija vlasti i policije nije iznenadila. "Policija je samo tražila povod", reći će Švarm, koji se osvrnuo i na teze da su napade na zgradu Skupštine grada Beograda predvodili neki nepoznati maskirani mladići, za koje oporba sumnja da su bili poslani od strane vladajućeg režima.

- Ne znam jesu li to bili neki provokatori ili momci koje je lupio adrenalin u mozak, ali to nije ni važno. Policija ni na koji način zapravo nije išla smirivati situaciju. Sa ili bez provokatora oni su čekali samo taj trenutak kada mogu intervenirati. To lupanje po prozorima i vratima događa se svugdje u svijetu na ovakvim demonstracijama i to nije nikakvo čudo. Da su pustili oporbenjake da se obrate sa balkona Skupštine to bi završilo bez ikakvog nasilja, smatra Švarm. Nas je, pak, zanimalo hoće li Europska unija ili SAD reagirati na ova događanja u Srbiji.

- Kada pogledamo slike koje su otišle iz Beograda vidimo da su tu zastupnici, tri žene i dva muškarca koji štrajkaju glađu, vidjeli smo policiju koja brutalno mlati građane, hapsi, baca suzavac... Što se Zapada tiče, i njihovi promatrači su gotovo svi zaključili da izbori nisu bili regularni, najmanje fer i pošteni tako da te slike koje idu iz Beograda prikazuju Vučiča kao neku vrstu Lukašenka. Kako i pod kojim uvjetima Zapad može reagirati, to je teško predvidjeti. To ćemo znati u narednih nekoliko dana. Ono što je sigurno da Vučić itekako ima s čim da se cjenka sa Zapadom, a to je Kosovo. On tu može biti maksimalno kooperativan u zamjenu za zatvaranje očiju kada je riječ o neregularnim izborima, zaključio je urednik tjednika Vreme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 05:06