KALEIDOSKOP BOJA

Ove su zemlje već proslavile Novu godinu: Vrhunac slavlja u Sydneyju bio je vodopad u duginim bojama na Lučkom mostu

Prvi veliki grad koji je ušao u 2023. bio je Auckland, najveći grad na Novom Zelandu, u kojem su tim povodom sve znamenitosti bile osvijetljene

Vatromet u Sydneyju

 Muhammad FAROOQ/AFP

Maleni arhipelag Kiribati i otočje Samoa u Tihom oceanu prvi su ušli u 2023. godinu u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu u subotu, sat vremena poslije u novu je godinu uplovio Novi Zeland, a potom i Australija.

Sydney je pozdravio Novu godinu tradicionalnim veličanstvenim vatrometom nazvanim "kaleidoskop boja" u gradskoj luci.

Vrhunac showa bila je duga koja se slijevala poput vodopada s mosta s obzirom na to da će grad u veljači ugostiti World Pride.

image

Vatromet u Sydneyju

Muhammad FAROOQ/AFP
image
Muhammad FAROOQ/AFP
image
DAVID GRAY/AFP
image
DAVID GRAY/AFP
image
Muhammad FAROOQ/AFP

Procjenjivalo se da će spektakl privući milijun ljudi, po televiziji ABC. Mnogi su zauzeli mjesto s dobrim pogledom još rano ujutro. Diljem svijeta vatromet je pratilo još sigurno pola milijarde ljudi.

Vatromet je stajao oko 39 milijuna američkih dolara, po organizatorima.

Prije Australije, 2023. prvi su dočekali Samoa i Kiribati u južnom Tihom oceanu, ovaj put u nazočnosti turista prvi put u zadnje dvije godine.

image
Muhammad FAROOQ/AFP
image
DAVID GRAY/AFP
image
DAVID GRAY/AFP
image
DAVID GRAY/AFP
image
DAVID GRAY/AFP

Obje zemlje zatvorile su, naime, granice za posjetitelje u ožujku 2020. zbog pandemije koronavirusa. Kiribati se otvorio svijetu u kolovozu, a Samoa u rujnu.

Na Samoi vatrometi su bili organizirani u glavnom gradu Apiji i na otoku Savaiji.

Najveći otok Kiribata, Kiritimati, na kojem živi oko 5000 ljudi, prvi je naseljeni otok koji ulazi u novu godinu, no velike proslave nije bilo.

Prvi veliki međunarodni centar koji je ušao u 2023. bio je Auckland, najveći grad na Novom Zelandu, u kojem su tim povodom sve znamenitosti bile osvijetljene.

Na Sky Toweru upriličen je bio vatromet i laserski show usklađen s drugim znamenitostima uključujući most u luci i muzej.

Prošle godine toga nije bilo zbog pandemije.

Američka Samoa, samo 220 kilometara istočno od Samoe, na drugoj strani međunarodne datumske granice, bit će posljednja koja će nazdraviti dolasku 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:18