ANALIZA IGORA TABAKA

‘Ovaj Hamasov napad sličan je onom što su izveli Amerikanci. Iran? Izrael ih neće napasti...‘

Vojni analitičar ne vjeruje da Hamas u direktnom sukobu može izdržati duže vrijeme

Militanti Hamasa

 Ali Jadallah/Anadolu Agency Via Afp

"Strategija Hamasa u napadu na Izrael slična je onoj Amerikanaca prilikom napada na Irak. Idemo napasti, a poslije ćemo vidjeti što će biti", ističe vojni analitičar Igor Tabak s kojim smo razgovarali petog dana ratnog sukoba na Bliskom istoku.

Činjenica da već pet dana traju žestoki, organizirani napadi Hamasa na Izrael, te da su i peti dana sposobni organizirati novi upad paraglajderima na izraelski teritorij, pokazuje dobru organiziranost, otpornost, uvježbanost i veliku volju Hamasa da ratuje s Izraelom, smatra naš sugovornik.

No bez obzira na to, on ne vjeruje da Hamas u direktnom sukobu može izdržati duže vrijeme. Prije svega zbog činjenice da stanovništvo Gaze ostaje bez osnovnih potrepština za život - vode, struje, lijekova, hrane...

Iako je Hamas i nakon pet dana i dalje itekako "živ", i spreman zadati nove udare, nejasni su njihovi motivi ovako brutalnog udara na Izrael u kojem ubijaju žene, djecu, odvode civile. Naime, nisu u Hamasu baš toliko glupi da nisu znali da će odgovor Izraela biti momentalan i žestok.

"Udarom na Izrael željeli su pokazati koje sve nove sposobnosti imaju, koliko su dobro obučeni te da imaju izraženu veliku volju za borbu s daleko nadmoćnijim neprijateljem", naglašava vojni analitičar Tabak. Po njegovu mišljenju, otmice civila i vojnika unaprijed su planirane kao dio operacije, ali masakriranje i pokolj civila - ne.

"Svi ti kibuci imaju svoja interna osiguranja i, nakon što su prvom naletu njih eliminirali, najvjerojatnije ih je ponijelo pa su krenuli u masakr. To im je najveći autogol", naglašava Tabak. Prema njegovim riječima, izraelski komandosi i specijalci odmah su ubačeni na teritorij pod kontrolom Hamasa i u potrazi su za otetim osobama. No treba uzeti u obzir da su oni gotovo sigurno razmješteni na više lokacija, da su pod jakim nadzorom i da će njihovo oslobađanje biti izuzetno složeno.

Hamas očekivao snažnu pomoć?

Tabak procjenjuje kako je Hamas očekivao da im se nakon nekoliko dana borbi u napadima na Izrael pridruže i druge palestinske grupacije, Hezbollah pa možda čak i Sirija, Egipat ili Jordan. "To je izostalo. Naime, svi oni su svjesni da dugoročno nemaju šanse u ratu s Izraelom. Pa što je prvo učinio Egipat nakon početka sukoba? Zatvorio je granicu prema palestinskim područjima. Po mom mišljenju, sve priče o širenju i eskalaciji sukoba u regiji su smiješne. Kada bi se svi - Sirija, Libanon, Hezbollah, Egipat, Jordan - digli protiv Izraela, u tom sukobu ne bi imali šanse jer Izrael ima dovoljno i ljudstva, i sredstava, da se s njima obračuna", ističe Tabak.

Što se pak tiče Irana, Tabak je i tu vrlo decidiran. "Da se i nepobitno dokaže da je Iran direktno pomagao Hamasu u organizaciji ovog napada, Izrael s njim neće ući u direktan sukob i neće ga napasti".

Ipak, sve što se do sada dogodilo pokazuje da je riječ o dugo i pomno planiranoj operaciji. Trebalo je pribaviti sva ta vozila, čamce, paraglajdere, rakete, obučiti ljude… A kada se uzme u obzir da je prostor Gaze premrežen ubačenim pripadnicima izraelskih tajnih službi prosto je nevjerojatno da je to sve ostalo u tajnosti.

"Pojavile su se neke informacije da je Egipat u nekom trenutku dojavio Izraelu određene informacije da se nešto događa, ali zasad to nije provjereno", ističe Tabak.

Izrael se suočava s dosad nepojmljivim

S druge strane, naglašava naš sugovornik, Izrael se suočava s nekoliko stvari koje su im dosad bile nepojmljive. "Izrael još uvijek ima više žrtava negoli Palestinci, što im se u dosadašnjim sukobima nikada nije dogodilo. Nadalje, prvi puta je zbog sukoba s nekom palestinskom militantnom skupinom Izrael proglasio ratno stanje te su aktivirali oko 300 tisuća rezervista, što je otprilike 90 posto njihove ukupne vojne rezerve. Nikada do sada za sukobe s Palestincima to nije učinjeno. To je uvijek rješavala profesionalna i ročna vojska. Uz to, formira se Vlada nacionalnog jedinstva u koju ulaze umirovljeni generali koji imaju veliko vojno iskustvo i cijenjeni su u narodu, što dovoljno govori o situaciji u kojoj se Izrael našao".

Izrael je, očekivano, na napad odgovorio žestokim zračnim udarima na pojas Gaze i najavio brisanje tog područja i Hamasa s lica zemlje. No, da bi to mogao učiniti, u pojas Gaze moraju ući noge izraelskih vojnika. Od prvog dana sukoba najavljuje se kopneni napad izraelske vojske na Gazu. Za napadača je urbano ratovanje prava noćna mora.

"Da je to lako učiniti, oni bi već bili unutra", naglašava Tabak. Po njegovim riječima, riječ je o prostoru dugačkom oko 42 i širokom do 12 kilometara u kojem živi oko 2 milijuna ljudi. Gaza je manja od otoka Krka.

"U tom prostoru prevladavaju mnogobrojne visoke zgrade s puno prozora, isprepleten je s puno uskih ulica i prolaza i najvjerojatnije podzemnim tunelima. Ne bi se čudio da su i prilazne ceste minirane. Primjerice, Hezbollah je u Libanonu u trup cesta ugrađivao velike količine eksploziva koji je aktiviran kad je izraelska vojska krenula u napad. Sve su to izazovi s kojima se izraelska vojska mora suočiti pri planiranju tako opsežne vojne kopnene operacije".

U suprotnom, ogromne žrtve na izraelskoj strani su neizbježne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 19:25