ŠOK NAPADI

Otvorio se novi krak ukrajinske ofenzive: ‘Krim bi uskoro mogao postati ‘neodrživim‘ za Rusiju!‘

Kijev napadima na Krimu pokušava promijeniti ravnotežu snaga u zraku i na moru

Prizor udara na Krim; brod Minsk snimljen 2022. i podmornica ‘Rostov na Donu‘, snimljena iste godine

 Screenshot: Twitter/Profimedia/

Dva puta prošlog tjedna noćno nebo nad Krimom obasjala je vatra od napada na ruske vojne resurse na tom ukrajinskom poluotoku, koji je Kremlj nezakonito okupirao i anektirao 2014. godine. U ranim jutarnjim satima, krstareće rakete pogodile su brodogradilište Sevmorzavod, dom ruske crnomorske flote. Snimke posljedica napada pokazale su da su noćno nebo osvijetlili požari na jednom desantnom brodu i jurišnoj podmornici. Idućeg jutra u Jevpatoriji, na zapadu poluotoka, pojavile su se snimke novog udara - ovoga puta meta je bio sofisticirani sustav ruske protuzračne obrane S-400 Triumf.

Ovi ukrajinski napadi oko 250 kilometara iza neprijateljskih linija, posljednji su u nizu napada na Krimu. Dok je međunarodna pozornost usmjerena na spori napredak ukrajinske mukotrpne protuofenzive kroz rovove i minska polja Zaporižje i Bahmuta, vojni analitičari tvrde da postoji još jedan krak ukrajinske široke vojne kampanje, a radi se o udarima na Krim s distance. Čini se da Kijev pojačava napade na ruske pomorske ciljeve, kako na Krimu tako i u okolnom Crnom moru.

Krim ostaje ključni cilj za Kijev, ne samo zbog svog simboličkog značaja, već i zbog svoje praktične važnosti u podršci i opskrbi ruskih okupatorskih snaga. Dok ukrajinske snage pokušavaju probiti snažno utvrđene ruske utvrde, također postaju sve uspješnije u gađanju ciljeva na poluotoku. Isporuka britanskih krstarećih projektila Storm Shadow i francuskih inačica SCALP u svibnju, omogućila je Ukrajincima veći domet za udare na ciljeve na Krimu. Istovremeno Ukrajina koristi i svoju novu flotu jurišnih dronova i projektila Neptun.

Slamanje logistike

K tome, Washington navodno razmatra davni zahtjev Kijeva za kopnene taktičke raketne sustave (ATACMS) dometa od gotovo 320 kilometara, prenosi The Telegraph. Njemačka također razmatra slanje svojih projektila Taurus, koji imaju domet od gotovo 500 kilometara. Taj bi arsenal u konačnici mogao učiniti Krim ‘neodrživim‘ za Rusiju i njezinu crnomorsku flotu, smatra Ben Hodges, bivši zapovjednik američke vojske u Europi. "Krim je odlučujući teren ovog rata", ocijenio je on prošlog tjedna.

Jedan je cilj oslabiti rusku borbenu moć i razbiti njezine linije opskrbe na tom poluotoku koji funkcionira kao važno logističko središte za snage koje pokušavaju zadržati proboj ukrajinske vojske. Kao što je izvela prošlotjedne napade, Ukrajina je ranije ciljala skladišta s opremom i ruske prometne veze s Krimom. "Put do pobjede na bojnom polju jest uništiti rusku logistiku", rekao je Andrij Jermak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nakon napada u srijedu. Poraz snaga ruskog vođe Vladimira Putina ovisi o tome da se Moskvi ne pruži prilika da očuva vojni potencijal za vođenje agresivnog rata, rekao je on.

U međuvremenu, otkako se Rusija povukla iz sporazuma o žitu u Crnom moru koji je dopuštao izvoz ukrajinskih proizvoda, Kijev je nastojao uspostaviti vlastiti sigurni pomorski koridor. Smatra se da dio tog plana uključuje slabljenje ruske crnomorske flote, koja je provodila blokadu Krima, ili je barem prisiljavati da se drži podalje.

Ben Barry, viši suradnik specijaliziran za kopneno ratovanje pri Međunarodnom institutu za strateške studije, kaže da su ukrajinski udari na Krimu dio "duboke bitke" u kojoj su gađani ciljevi daleko iza neprijateljskih linija. Ovo slamanje ruske logistike i zapovjedništva moglo bi, smatra Barry, ukrajinske snage pripremiti za uspješan proboj ili barem značajno umanjiti rusku borbenu moć.

‘Vrh ledenog brijega‘

"Napadima na dokove i objekte protuzračne obrane, Ukrajina nastoji promijeniti ravnotežu u zraku i na moru, što bi joj trebalo omogućiti da bolje provodi daljnje napade u obje te domene", navodi Barry. Mnogo toga što se događa moglo bi biti nevidljivo, ističe. “Čini mi se da je zapadnim medijima relativno lako vidjeti ukrajinske jedinice na prvoj crti, ali duboka bitka je mnogo skrivenija od pogleda". "Mislim da vjerojatno vidimo samo one napade koji su objavljeni na ruskim društvenim medijima i one o kojima nam govore ukrajinske snage. Ovo bi mogao biti vrh ledenog brijega", kaže Barry.

Udar na vojnu luku u Sevastopolju bio je najveći do sada ukrajinski napad na rusku mornaricu. General-pukovnik Mikola Oleščuk, zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga, izjavio je da su zrakoplovi Su-24 ispalili britanske rakete Storm Shadow i francuske SCALP. Prema Ministarstvu obrane Velike Britanije, napad je uzrokovao ozbiljnu štetu na dva plovila na suhom doku. Desantni brod "Minsk", kako je rečeno, gotovo je sigurno funkcionalno uništen, dok je podmornica "Rostov na Donu" klase Kilo vjerojatno pretrpjela katastrofalnu štetu. Dokovi su sada puni komada olupina i krhotina za čije će čišćenje trebati vremena.

"Postoji realna mogućnost da će složeni zadatak uklanjanja olupina sa suhih dokova, njih izbaciti iz uporabe na više mjeseci", navode u ukrajinskom Ministarstvu obrane. "To bi crnomorskoj floti predstavljalo značajan izazov u svojem održavanju". Gubitkom "Minska" Rusija je ostala bez važnog vojnog transportnog broda, dok je Rostov plovilo koje može nositi krstareće projektile koji su više puta ispaljeni na ukrajinske gradove.

Prorjeđivanje protuzračne obrane

Nekoliko sati nakon napada na brodogradilište, Kijev je objavio da su ukrajinske snage pogodile dva ruska patrolna broda koji su provodili kremaljsku pomorsku blokadu u jugozapadnom Crnom moru. Također je objavljeno da je ukrajinski pomorski dron oštetio rusku korvetu Samum na ulazu u Sevastopoljski zaljev. Ukrajinske snage još ranije su priopćile da su ponovno zauzele naftne platforme u vodama kod Krima. Na video snimci se može vidjeti kako pripadnici ukrajinskih snaga uklanjaju elektroničke uređaje, za koje se smatra da su dio protuzračne obrane poluotoka. "U svakom slučaju, čini se da se situacija u Crnom moru trenutačno zahuktava", rekao je jedan međunarodni diplomat za Telegraph.

Ukoliko ukrajinski napadi na Crnomorsku flotu imaju za cilj osigurati više prostora za vlastitu mornaricu i trgovačke brodove, isto bi tako uništenje sustava protuzračne obrane moglo donekle otvoriti nebo Krima za daljnje napade. Pri uništenju sustava S-400, u napadu dronovima uništeni su njegovi radar i antene, dok su izvorno protubrodske, ali naknadno prilagođene rakete Neptun pogodile lanser. Udar je uslijedio nakon ranijeg uništenja drugog sustava S-400 23. kolovoza u blizini mjesta Olenivka na Krimu. "Moramo otvoriti nebo nad poluotokom kako bismo mogli aktivno uništavati rusku vojnu i skladišnu infrastrukturu", rekao je Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, za The Wall Street Journal.

Prošlog je tjedna bilo znakova da su ruski vojni komentatori sve zabrinutiji zbog ukrajinskih uspjeha u napadima na Krimu. Jedan proruski vojni bloger, pod nazivom Vojni doušnik, sugerirao je nakon napada na brodogradilište da Kijev postavlja temelje za napade na ciljeve, uključujući ratne brodove, koji će proći bez posljedica za Kijev. "Očigledno, ukrajinske oružane snage pokušavaju namjerno prorijediti protuzračnu obranu Krima za nesmetane napade na strateške ciljeve... kao i brodove Crnomorske flote", rekao je on. Bez zaštite protuzračne obrane, upozorio je, ruski brodovi su gotovo potpuno bespomoćni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:42