HOROR U TEKSASU

‘Otvorili smo kamion i ugledali hrpu leševa, takve stvari se ne bi smjele događati. Strašna tragedija‘

Ukupno 46 tijela migranata pronađeno je u prikolici tegljača u jednoj od najvećih krijumčarskih tragedija u SAD-u

Policija osigurava mjesto stravičnog događaja

 Sergio Flores/AFP

- Nitko od nas ne dolazi na posao zamišljajući da će otvoriti kamion i ugledati hrpu leševa, izjavio je zapovjednik vatrogasaca San Antonija Charles Hood nakon strašne tragedije koja se dogodila u Teksasu, u slabije razvijenom dijelu San Antonija blizu željezničke pruge.

Ukupno 46 tijela migranata pronađeno je u prikolici tegljača u jednoj od najvećih krijumčarskih tragedija duž američko-meksičke granice.

Policija je dobila dojavu oko 18 sati, kada je zaposlenik obližnje zgrade začuo pozive u pomoć, izvijestio je šef policije San Antonija Bill McManus. Došao je do prikolice čija su vrata djelomice bila otvorena te je ugledao najmanje jedno beživotno tijelo.

Spašeno je 16 osoba, među kojima četvero maloljetnika, koje su prevezene u obližnju medicinsku ustanovu, rekao je šef vatrogasaca.

Koža preživjelih osoba bila je vruća na dodir, pretrpjeli su toplotni udar te su iscrpljeni, rekao je Hood dodajući da su bili pri svijesti kada su prevezeni u bolnicu. U prikolici u kojoj su pronađeni stradali migranti nisu pronađeni tragovi vode niti je bilo ispravnog klima uređaja.

image
Sergio Flores/AFP
image

Prikolica tegljača

Jordan Vonderhaar/AFP

Temperatura u San Antoniju, koji se nalazi oko 250 kilometara od meksičke granice, narasla je u ponedjeljak na visokih 39,4 stupnja Celzijusa, uz visoku vlažnost zraka. Temperatura u prikolici očigledno je bila znatno viša od vanjske temperature zraka.

Kao uzrok smrti migranta bit će navedena ekstremna vrućina.

Prema riječima McManusa, troje ljudi je u policijskom pritvoru, ali zasad nije jasno jesu li povezani sa slučajem.

Približno 60 vatrogasaca koji su se našli na mjestu događaja proći će kriznu intervenciju zbog ovog traumatičnog događaja.

- To se ne bi smjelo događati, da otvorimo kamion i ugledamo hrpu leševa, poručio je šef vatrogasaca.

Najmanje dvoje od 16 preživjelih porijeklom je iz Gvatemale. Generalni konzul Meksika u San Antoniju rekao je da će pružiti podršku svim meksičkim državljanima, žrtvama stravičnog događaja.

U povodu tragedije meksički ministar vanjskih poslova Marcelo Ebrard na Twitteru je gušenje migranata u kamionu nazvao "tragedijom u Teksasu", a krivnju za smrt svalio je na Bidenovu politiku, rekavši da ona "pokazuje smrtonosne posljedice njegova odbijanja da provede zakon".

Gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg izjavio je da je 46 žrtava "vjerojatno imalo obitelji te da su bili u potrazi za boljim životom".

- Ovo nije ništa drugo nego strašna ljudska tragedija, rekao je.

image
Sergio Flores/AFP
image
Sergio Flores/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:29