KOME IDE BOGATSTVO?

Otvorena oporuka Silvija Berlusconija, sadržaja bi se posramile i sapunice: Evo tko će biti bogatiji za 100 milijuna €

Svojoj 53 godine mlađoj djevojci ostavio je 100 milijuna eura, a još 30 milijuna suradniku povezanim s mafijom

Silvio Berlusconi i Marta Fascina

 Nicola Marfisi/agf/Sipa Press/Profimedia

Konačno je otvorena oporuka Silvija Berlusconija, a ono što je u njoj pisalo, slobodno bi moglo biti sadržaj neke sapunice.

Bivši talijanski premijer koji je umro prošloga mjeseca, ostavio je svojoj djevojci 100 milijuna eura, a još 30 milijuna suradniku povezanim s mafijom. Milijarder koji je umro u dobi od 86 godina i bio jedan od najbogatijih Talijana, u oporuci je također riješio zagonetku o tome koje će od njegovo petero djece preuzeti kontrolu nad njegovim poslovnim carstvom, piše Daily Mail.

Najveći dio svojeg portfelja koji se odnosi na izdavaštvo, banke i TV kuće - a koji vrijedi nevjerojatnih 5,8 milijardi eura - ostavio je dvoje svoje najstarije djece.

Njegova djevojka Marta Fascina, koja je s 33 godine bila od njega mlađa čak 53 godine, naslijedila je priličnu sumu novca, iako se par, na nagovor Berlusconijeve djece, nikada nije vjenčao.

I Berlusconijev mlađi brat, Paolo, također je dobio 100 milijuna eura.

Razmirice u vezi toga tko će što naslijediti, a koje su navodno razdirale tu poznatu obitelj, sada su, kako se čini, riješene.

image

Marina Berlusconi i Marta Fascina na sprovodu

Alessandro Serrano‘/shutterstock/Alessandro Serrano‘/shutterstock

Nasljedstvo za djecu i prijatelja mafijaša

U svojoj je oporuci Berlusconi naveo da su ostavina koju su naslijedili njegova djevojka Marta, njegov brat i suradnik povezan s mafijom Marcello Dell‘Utri, ‘znak uzajamne ljubavi‘.

Dell‘Ultri, jedini Berlusconijev nasljednik koji nije član njegove obitelji, kazao je da ga je do suza ganuo potez njegovog prijatelja da mu ostavi tako veliko nasljedstvo.

Taj poslovni čovjek i bivši senator proveo je više od pet godina u zatvoru nakon što je 2014. proglašen krivim jer je između 1974. i 1992. bio svojevrsna veza između sicilijanske mafije i milanske poslovne elite, među kojima i nekih Berlusconijevih kompanija.

Dell‘Utri, inače porijeklom sa Sicilije, uvijek je negirao sve optužbe.

image

Marta Fascina

Mauro Scrobogna/Lapresse/Profimedia/Mauro Scrobogna/lapresse/profimedia

‘Ovoga jutra nisam ništa drugo radio nego samo plakao‘, kazao je Dell‘Utri novinarima dodajući kako nije očekivao da će mu Berlusconi, kojeg je smatrao ‘pravom ljudinom‘, išta ostaviti.

‘On mi je bio poput brata. Znali smo se gotovo 60 godina. Uvijek mi je pomagao. Čak smo i na fakultetu razmjenjivali bilješke‘, rekao je ovaj bivši odvjetnik i poslovni čovjek.

Dell‘Utri (81) je vodio Berlusconijevu agenciju za oglašavanje i pomogao mu osnovati stranu Forza Italia u sklopu koje je nekoliko puta bio izabran u talijanski i Europski parlament.

image

Marta Fascina i Silvio Berlusconi snimljeni 2022.

Lapresse/shutterstock/Lapresse/shutterstock

Premijer i medijski mogul kojeg su pratili skandali

Premda silno kontroverzan i kod kuće i u svijetu, Berlusconi je bio najdugovječniji talijanski premijer i medijski mogul kojega su stalno pratili skandali - uključujući i poznate Bunga Bunga zabave.

Političar s lijevog spektra Luigi de Magistris, bivši gradonačelnik Napulja, objavio je na Twitteru da je ostavljanje nasljedstva ‘mafiozu Dell‘Utriju‘ i 33-godišnjoj Marti Fascini ‘zaplet kao iz sapunica‘.

Što se tiče Berlusconijevog obiteljskog biznisa, Silvijeva djeca Marina i Pier Silvio Berlusconi zajednički će upravljati kompanijom Fininvest, stajalo je u oporuci.

Kćer Marinu i sina Piera Silvija Berlusconi je dobio u braku s prvom ženom Carlom Dall‘Oglio, a sestra i brat sada će držati 53 posto dionica u Fininvestu. Dosad su držali tek 7,65 posto.

Za Marinu se otprije spekuliralo da će preuzeti očevo poslovno carstvo, jer je ona sjedila na čelu upravnog odbora od 2005.

Oni koji s njom rade, opisuju je kao zahtjevnu i tešku šeficu. Otac ju je katapultirao u svijet biznisa kad joj je bilo svega dvadesetak godina, a njezin je utjecaj narastao kad joj je on 1994. prepustio upravljanje kompanijom kako bi se posvetio političkoj karijeri.

image

Marina Berlusconi

Claudio Furlan/Lapresse/Profimedia/Claudio Furlan/lapresse/profimedia

Fedele Confalonieri, dugogodišnji Berlusconijev prijatelj i čelnik MediaForEurope, jednom je njezin poslovni nagon usporedio s ‘pnaumatskom bušilicom‘.

Njezin brat Pier, koji je bio zadužen za obiteljsku TV mrežu Mediaset, također se smatra dobrim poslovnim čovjekom u čijim će rukama kompanija biti sigurna.

Ostalo troje Berlusconijeve djece Luigi, Eleonora i Barbara, koje je dobio u drugom braku s Veronicom Lario, zajedno će kontrolirati 47 posto dionica Fininvesta. Ranije su imali 21,42 posto, no oni za razliku od starije djece, nikada nisu imali neke važne upravljačke uloge u očevim kompanijama.

Bogatsvo od 6,4 milijarde eura

Forbes je vrijednost Berlusconijevog bogatstva procijenio na 6,4 milijardi eura, a kontrolirao je i 61,21 posto Fininvesta.

‘Nijedan dioničar neće imati cjelokupnu individualnu kontrolu nad Fininvestom SpA, kakvu je imao njihov otac‘, poručila je kompanija Fininvest u kratkom priopćenju u četvrtak, potvrđujući da su nasljednici upoznati sa sadržajem oporuke.

Obiteljski holding kontrolira silne kompanije, uključujući televizijsku grupaciju MediaForEurope (ex-Mediaset) na čijem je čelu Pier Silvio Berlusconi, izdavačku kuću Mondadori kojom predsjeda Marina Berlusconi i banku Mediolanum.

image

Pier Silvio Berlusconi na očevom sprovodu

Flavio Lo Scalzo/Universal Images Group/Profimedia/Flavio Lo Scalzo/universal Images Group/profimedia

Marina Berlusconi, predsjednica Fininvesta od 2005. godine, potvrđena je na toj poziciji na skupštini dioničara krajem lipnja, kao i predsjednik Uprave Danilo Pellegrino.

Na tom je sastanku također odobrena isplata 100 milijuna eura dividende dioničarima Fininvesta za godinu 2023., u odnosu na 150 milijuna eura 2022. godine.

Neto dobit pala je za 44 posto na 200,2 milijuna eura prošle godine - nakon što je zarada 2021. napuhana kapitalnim dobicima od prodaje operatera telekomunikacijske infrastrukture Towertel - dok je prodaja ostala gotovo stabilna na 3,82 milijarde eura.

Neto imovina iznosila je 4,55 milijardi eura.

image

Marta Fascina i Silvio Berlusconi snimljeni 2022.

Ipa_social_it/Ipa-agency.net/Pa Images/Profimedia/Ipa_social_it/ipa-agency.net/pa Images/profimedia

Nakon objave smrti Silvija Berlusconija, cijena dionice MediaForEurope na nekoliko je dana skočila na milanskoj burzi, a ulagači su se kladili na prodaju grupe ili spajanje.

Fininvest je tada prekinuo glasine kazavši ulagačima da će svoje aktivnosti ‘nastaviti u apsolutnom kontinuitetu u svakom pogledu‘.

‘U obitelji nikada nismo razgovarali o prodaji Mediaseta‘, rekao je Pier Silvio Berlusconi u utorak.

image

Državnički sprovod Silvija Berlusconija

Flavio Lo Scalzo/Universal Images Group/Profimedia/Flavio Lo Scalzo/universal Images Group/profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:03