U VELIKIM PROBLEMIMA

Otkriveni tajni dokumenti: Ako se ovako nastavi, Rusija bi mogla ostati bez oružja

Dokumenti pokazuju da Rusija ‘nije u stanju sama proizvesti moderne projektile‘ i da zato ruski vojno-traže nove rute opskrbe, tvrde Ukrajinci

Vladimir Putin u posjetu tvornici oružja, arhivska snimka

 Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia

Ruski program za proizvodnju projektila navodno muče veliki tehnički problemi, a isporuka kasni mjesecima. Rusija je tako ove godine po prvi put od 2022., narudžbe za raketni program odgodila za četiri do šest mjeseci.

Iz Ukrajinskog centra otpora (NRC), koji je uspostavljen ubrzo nakon ruske invazije i djeluje pod okriljem Snaga za specijalne operacije u zemlji, poručuju da su njegovi hakeri otkrili dokumentaciju koja detaljno opisuje probleme s kojima se Moskva svakodnevno suočava tokom proizvodnje projektila. Novinari Newsweeka , prvi koji su objavili ovu vijest, u trenutku pisanja teksta nisu mogli provjeriti autentičnost dokumenata.

U dokumentaciji su navodno identificirane tvrtke koje su posrednici u kupnji komponenti za proizvodnju oružja. NRC tvrdi kako će uskoro "svaka tvrtka čije proizvode neprijatelj koristi za proizvodnju oružja biti poznata javnosti". Nakon hakerske operacije koja je trajala više od godinu dana, "relevantne vlasti imaju podatke za blokiranje proxy tvrtki i proširenje sankcija", dodali su iz skupine.

Rakete Kinžal na ruskim Migovima

Među tvrtkama u spisu je Specijalni tehnološki centar u Sankt Peterburgu i tvornica Dubna, u moskovskoj regiji, "gdje ‘obični ruski radnici‘ proizvode oružje za ubijanje Ukrajinaca". Newsweek je kontaktirao obje tvornice i rusko ministarstvo obrane za komentar, no nisu dobili odgovor,

Datoteke koje je NRC objavio sadrže detaljne dijagrame i analizu ruske rakete Kinžal Kh-32, te opis njezinih modifikacija. Ukrajina je često izvještavala da je Rusija ispalila Kinžale tijekom rata, ali i kako je njihova protuzračna obrana uspjela oboriti te hipersonične projektile.

Još u siječnju NRC izvijestio kako ima dokaze da Rusija planira opremiti krstareće projektile Kh-32 kazetnim streljivom. No, kao što smo pisali, rusko korištenje Kinžala nije bilo presudno u niti ijednoj bitci u Ukrajini.

NRC je rekao kako otkrića jasno pokazuju da Rusija "nije u stanju sama proizvesti moderne projektile zbog tehnološke zaostalosti" i da zato ruski vojno-industrijski kompleks traži nove rute opskrbe.

- Operacija je trajala više od godinu dana, a sada nadležna tijela imaju podatke za blokiranje proxy tvrtki i produljenje sankcija. Ako se nastave sankcije, Rusija će ostati bez oružja - rekao je NRC.

Inače, Rusija jeove godine po prvi put od 2022., narudžbe za raketni program odgodila za četiri do šest mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:17