ISTRAGA POKAZALA

Otkriveni detalji smrti Maxa Mosleyja: Rekli mu da mu preostaje nekoliko tjedana života, on se ustrijelio u glavu

Susjed i Mosleyeva spremačica na vratima njegove sobe našli su poruku na kojoj je pisalo: ‘Ne ulazite. Zovite policiju‘

Max Mosley

 Carl Court/AFP

Nekadašnji šef Formule 1, Max Mosley, umro je prošlog svibnja u svom domu u četvrti Chelsea u zapadnom Londonu u dobi od 81 godine. Bivši predsjednik FIA-a, tu je funkciju obnašao 16 godina između 1993. i 2009.

Istraga je pokazala da je pronađen sa smrtonosnom prostrjelnom ranom glave nakon što mu je dijagnosticiran rak u posljednjoj fazi, piše Telegraph.

Također, istraga je pokazala da je Mosleyu rečeno kako mu je preostalo još svega nekoliko tjedana života te da mu se kronični bolovi mjehura i crijeva mogu samo ublažiti palijativnom skrbi, no da lijeka nema.

Susjed i Mosleyeva spremačica nazvali su hitnu pomoć nakon što su na vratima njegove spavaće sobe otkrili poruku na kojoj je pisalo: 'Ne ulazite. Zovite policiju', pokazala je istraga kojoj su prisustvovali svjedoci i članovi Mosleyeve obitelji.

Policajci su otkrili Mosleyevo tijelo kako leži na krevetu poprskanom krvlju, a između njegovih koljena bila je puška dvocijevka.

Oproštajno pismo koja je također otkriveno na stoliću pokraj kreveta, jedva se moglo pročitati jer je bilo jako zakrvavljeno, no nekoliko riječi koje su policajci uspjeli dešifrirati su bile: 'Nisam imao izbora'.

'Kazao je da mu je dosta'

Henry Alexander koji je živio nedaleko Mosleya, rekao je da je oko 8 sati ujutro ušao u kuću kroz podrumski stan u kojem je živjela spremačica koja ga je nazvala zabrinuta zbog poruke koju je primila večer prije.

'Imao je vrlo agresivni oblik karcinoma i bio je jako loše. Rekao je da mu je dosta. Razgovarali smo o nadolazećoj operaciji i on je rekao da se ne može s time nositi.'

Policajac Ben Benlounes koji je na saslušanju bio svjedok, kazao je da su on i njegovi kolege stigli na mjesto događaja oko 10:15 i razgovarali s inspektorom.

Potvrdio je kako nisu pronašli ništa zbog čega bi se moglo posumnjati na provalu te da je Mosley imao urednu dozvolu za četiri puške koje je posjedovao.

'Na stoliću uz krevet bila je oproštajna poruka prekrivena krvlju. Rukopis je bio jedva čitljiv, no moglo se pročitati: 'Nisam imao izbora.'

U istrazi je pročitana i pisana izjava doktora Christophera McNamare, hematologa koji je pregledao Mosleya 2019. godine.

Kobna dijagnoza

Kazao je da je bivšem čelniku Formule 1 dijagnosticiran limfom u poodmakloj fazi te da mu je preporučio kemoterapiju za karcinom prostate.

'Max je imao smrtonosnu bolest i prihvatio je da nema lijeka. I meni i nekim drugim kolegama je govorio o samoubojstvu pa smo ga preusmjerili na stručnjaka. Nikad nije rekao da si doista planira oduzeti život jer bi problem bio u tome što njegova supruga to nikako ne bi prihvatila. Također je naglasio da su svi njegovi poslovi završeni', kazao je.

Njegova snaha, Emma Mosley, izjavu je također dala pisanim putem i ujedno izrazila svoje žaljenje zbog onoga što se dogodilo.

'Svoja glavna postignuća ostvario je kao predsjednik FIA-e, kroz promociju sigurnosti na cestana i zalaganje za upotrebu zelene energije u Formuli 1', napisala je.

Iako je bio hvaljen zbog svojih postignuća u motosportu, bio je i kontroverzna figura čiji je otac tijekom Drugog svjetskog rata bio vođa Britanske unije fašista i simpatizer nacizma.

Mosley je bio diplomirani odvjetnik koji se zalagao za strožu kontrolu medija nakon što je tabloid News of the World 2008. godine objavio fotografiju njega i pet prostitutki tijekom sado-mazo orgija.

Vjenčanju njegovih roditelja, Sir Oswalda i Lady Diane Mosley, u domu nacističkog šefa propagande Josepha Goebbelsa, prisustvovao je i sâm Hitler.

Nakon Mosleyevog rođenja, njegovi su roditelji jedno kraće vrijeme proveli u zatvoru zbog simpatiziranja nacizma tijekom Drugog svjetskog rata.

Istraga se nastavlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:07