VLAK ZA RATIŠTE

Otkriveni detalji posjete europskih premijera Ukrajini: ‘Potez je bio važan, ali naivan. Evo i zašto‘

Direktor UŽ-a rekao je da su premijeri, prateće osoblje i osiguranje putovali posebnim vlakom koji se sastojao od četiri nova spavaća vagona

Poljski premijer Mateusz Morawiecki (sredina), češki premijer Petr Fiala (desno), slovenski premijer Janez Janša (lijevo) i zamjenik poljskog premijera Jarosław Kaczyński

 EyePress News/EyePress via AFP

Direktor Ukrajinskih željeznica Oleksandr Kamišin rekao je da je sastanak premijera Poljske, Češke i Slovenije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji se u utorak održao u Kijevu, bio "važan" za Ukrajinu, ali i "naivan", piše CNN.

Kamišin je pojasnio da potez drži naivnim jer je delegacija koju su činili poljski premijer Mateusz Morawiecki, češki premijer Petr Fiala, slovenski premijer Janez Janša i zamjenik poljskog premijera Jarosław Kaczyński objavila da stiže u Kijev dok je još putovala prema glavnom gradu Ukrajine. Rusija već danima bombardira stambene zgrade u Kijevu. "Čuvao sam njihovu tajnu, ali me iznenadilo kada su na internetu objavili da dolaze. Nisam to razumio", rekao je 37-godišnji Kamišin.

Dok su premijeri putovali prema Kijevu, Morawiecki je na Facebooku napisao: "Naša je dužnost biti tamo gdje se stvara povijest. Ne radi se ovdje o nama, već o budućnosti. Naša djeca zaslužuju živjeti u svijetu bez tiranije."

Fiala je na Twitteru napisao da su premijeri odlaskom u Kijev htjeli potvrditi nedvosmislenu podršku koju je Europska unija dala Ukrajini.

Otkad je počeo rat u Ukrajini, Kamišin stalno razmišlja o sigurnosti. Ukrajinske željeznice (UŽ) imaju 321 tisuću zaposlenika, a željeznička mreža Ukrajine oko 1450 stanica. Kamišin i njegovi zamjenici njima su tijekom protekla tri tjedna upravljali s terena. Direktor UŽ-a drži da Rusi žele eliminirati vodstvo tvrtke te je ono zato praktički stalno u pokretu. "Svi trebaju razumjeti da smo u ratu. Nisam čak ni vlastitoj djeci rekao da nikome ne otkrivaju svoju lokaciju. Ne mogu premijerima govoriti što da rade", rekao je Kamišin za CNN.

Kamišin kaže da su premijeri Poljske, Češke i Slovačke htjeli u Kijev doći vlakom jer su ga smatrali najsigurnijom opcijom. Složio se s njima unatoč tome što je željeznička stanica u Zaporožju u srijedu nakon njihove posjete bila bombardirana. Bomba koja je bačena ostavila je veliki krater kod tračnica i oštetila zgradu stanice. "Pametna bi osoba ovih dana svakako trebala putovati vlakom. S obzirom na to da bombe mogu pasti bilo gdje, željezničke stanice i vlakovi među sigurnijim su mjestima u Ukrajini", rekao je Kamišin.

Direktor UŽ-a rekao je da su premijeri, prateće osoblje i osiguranje putovali posebnim vlakom koji se sastojao od četiri nova spavaća vagona. "Bio je to normalan vlak s normalnim vagonima. Delegacija je putovala rutom koju koriste i normalni putnici", rekao je Kamišin.

Putovali su između osam i devet sati. Premijeri su sa Zelenskim proveli nekoliko sati te su se poslije toga noćnim vlakom vratili u Poljsku.

"Ako su strani premijeri odabrali vlak, a ne automobil, helikopter ili neku treću opciju, to mi je najbolja preporuka za željeznicu", zaključio je Kamišin.

Janša i Morawiecki pozvali čelnike EU-a da posjete Kijev

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je da bi u znak potpore Ukrajini Kijev trebali posjetiti i drugi čelnici država članica EU-a, nakon što su to učinili on i premijeri Poljske i Češke, javljaju u četvrtak slovenski mediji.

Sličan poziv gotovo istovremeno je uputio i poljski premijer Mateusz Morawiecki. On je pozvao čelnike država Europske unije, Sjedinjenih Država i Britanije da posjete ukrajinski glavni grad te izraze solidarnost.

"Iznimno je važno da i drugi šefovi država posjete Ukrajinu i daju im podršku i da EU pošalje svog predstavnika natrag u Kijev kako bi tamo bio netko tko bi ih mogao fizički predstavljati," kazao je Janša u razgovoru za britanski BBC, a javili su mediji u Sloveniji.

Janša je rekao da su on i premijeri Poljske i Češke tijekom posjeta Kijevu u utorak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarali o "stvarnim pitanjima, a ne o teorijskim". Između ostalog, razgovarali su o sankcijama, svakoj vrsti pomoći Ukrajini, humanitarnoj pomoći i pomoći izbjeglicama, te tehničkoj i vojnoj pomoći.

"Također smo razgovarali o budućnosti i mogućem okviru za trajni mirovni sporazum", rekao je.

Janša je dodao da je ono što bi moglo jako utjecati na Rusiju, "odustajanje Ukrajinaca od cilja ulaska u NATO".

"Rusija ističe članstvo u NATO-u kao glavni razlog invazije na Ukrajinu, a ako je ukrajinsko vodstvo spremno to promijeniti, Rusija više neće imati razloga za invaziju”, dodao je Janša za BBC.

Istaknuo je da je buduće članstvo u EU-u za Ukrajinu od strateške važnosti jer predstavlja sigurnost koja je institucionalna i koju se mora poštivati.

Što se tiče budućnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, Janša je rekao da će on, ako je voljan pregovarati, moći utjecati na ono što mu se događa.

"Povlačenjem ruskih vojnih postrojbi ukinut ćemo sankcije. Što prije dođe do povlačenja , to brže će se ukinuti sankcije", dodao je slovenski premijer.

Na novinarsko pitanje o susretu europske trojke sa Zelenskijem, Janša je odgovorio da je ukrajinski predsjednik bio jako umoran, ali da je istovremeno pun energije.

"Zrači odlučnošću cijele nacije, pa ga podržava više od 90 posto Ukrajinaca", rekao je Janša.

Morawiecki je za njemački list Bild rekao da bi njemački kancelar Olaf Scholz, francuski predsjednik Emmanuel Macron, američki predsjednik Joe Biden, britanski premijer Boris Johnson i drugi čelnici vlada EU-a trebali otputovati u Kijev, pogledati u oči ženama i djeci koja su ondje i pomoći im da spase svoje živote i svoju neovisnost.

Rekao je da se Ukrajinci bore za europske vrijednosti i za zapadni svijet.

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije u utorak su doputovali u Kijev vlakom i ondje se u znak potpore sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem.

Ukrajinski veleposlanik u Njemačkoj Andrij Melnjik rekao je da je to putovanje bilo, premda možda simbolički potez, "ohrabrenje za više od 2 milijuna onih koji su ostali u Kijevu".

Meljnik je također pozvao Scholza da posjeti Kijev.

"Bilo bi dobro kad bi kancelar Scholz u nekom trenutku mogao posjetiti Kijev kako bi sagledao destrukciju i osjetio kako je ljudima ondje", rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:06