CURE JEZIVI DETALJI

Otkriven pravi motiv Vanjinih ubojica!? ‘Vjerojatno se ugušila, postala im beskorisna...‘

Otac je otmičarima i ubojicama navodno dao sve informacije o kretanju djevojčice

Ljupčo Palevski Palčo, Vanja, Vanjin otac Aleksandar

 Društvene Mreže/telegraf.rs/

Ljupčo Palevski Palčo, prvoosumnjičeni za otmicu i ubojstvo 14-godišnje Vanje, bit će pritvoren odmah nakon uhićenja, odlučio je Osnovni kazneni sud u Skoplju na prijedlog Državnog tužiteljstva Republike Sjeverne Makedonije.

Državno tužiteljstvo u Skoplju je po hitnom postupku izdalo nalog za provođenje kriminalističke obrade i podnijelo prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana Palevskom, saznaju makedonski mediji.

Sud je također u ponedjeljak, na prijedlog glavnog državnog odvjetnika, Vanjinom ocu Aleksandru Đorčevskom odredio zadržavanje u pritvoru od 48 sati. Isto je odradio i ostalim osumnjičenima, Veliboru Manevu, Vlatku Kešiševu i Bori Videvskom, zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke i straha da će ponoviti kazneno djelo ili počiniti novo.

Portal Fokus izvještava kako su osumnjičeni smješteni u odvojenim sobama u zatvoru u Šuto Orizari, poznatoj kao Šutka, kako ne bi bili meta bunta ostalih zatvorenika. Neki od osumnjičenih su se žalili na zdravstvene probleme, ali nisu imali većih poteškoća, piše Fokus.

Glavni državni odvjetnik Gavril Bubevski je u jutarnjem programu makedonske TV Nove rekao da osumnjičenima za ubojstvo tinejdžerice Vanje i 74-godišnjeg frizera Panče Žižovskog prijeti kazna od deset godina do doživotnog zatvora.

"Uhićenima je određen pritvor od 48 sati, što uključuje i Vanjinog oca. Troje je priznalo krivnju, a četvrti nije ništa priznao. Detalji uloge oca u zločinu su i dalje isti. On je dao sve informacije o kretanju djevojčice, kada će biti sama i slično. Otmica djevojčice vezana je za koristoljublje. Osumnjičeni su rekli da su oteli dijete da bi majci uzeli novac", rekao je Bubevski za TV Novu. Kako saznaje makedonski portal Večer, Vanjin otac Aleksandar je direktno komunicirao s glavnim osumnjičenikom oko njezine otmice. Prema informacijama policije, Vanjina majka je prodala stan, a upravo je novac koji je dobila nakon prodaje tog stana bio motiv iznude.

Obdukcija tijela 14-godišnje Vanje u Institutu za sudsku medicinu i kriminologiju u Skoplju završena je u ponedjeljak i tijelo je predano obitelji. Detalji nalaza obdukcije neće biti priopćeni javnosti, ali je moguće da državno tužiteljstvo otkrije određene informacije, kao što je vrijeme smrti i uzrok smrti – vatreno oružje, gušenje ili nešto drugo.

Zašto je Vanja ubijena prije pokušaja iznude?

Pofesorica pri Fakultetu za sigurnost i političarka koja je 2020. bila kandidatkinja za predsjednicu SDSM-a, Frosina Taševska Remenski, na društvenim je mrežama pokušala objasniti zašto je Vanja ubijena prije nego što je zatražen novac. "Otmica maloljetnog djeteta radi iznude je skoro isto što i uzimanje/držanje taoca radi iznude u korist terorističkog akta. Ako je točna informacija da se Vanja ugušila u automobilu kojim su je otmičari dovezli/odvezli na lokaciju, onda je pucanje u ugušeno dijete djelo svireposti poznato u zakonu kao najteži oblik ubojstva za koje je kazna doživotnog zatvora. Ako je dijete ugušeno, ono u planu monstruma postaje beskorisni talac s kojim ne mogu ništa iznuditi i zato nitko ništa nije zahtijevao", pojasnila je Remenski.

Neposredno nakon što je objavljena vijest da je maloljetna Vanja, koja je prethodno oteta, a onda nakon samo dva sata ubijena i zakopana nedaleko od Skoplja, na društvenim mrežama se pojavila peticija kojom se traži smrtna kazna za počinitelje ovog strašnog zločina, koju je do sada potpisalo više od 15.000 ljudi. U pozivu se navodi i da će u subotu u 10 sati biti održan prosvjed. Povodom online peticije oglasio se i ministar pravde Sjeverne Makedonije Krenar Loga.

"Ustav zabranjuje smrtnu kaznu, kao i protokoli i druge konvencije koje smo usvojili. Ja sam među onim građanima ove zemlje koji misle da bi smrtna kazna bila spas za te monstrume i stava sam da kaznu trebaju izdržavati do kraja života, svjesni što su učinili", rekao je Loga.

Za Palevskim raspisana međunarodna tjeralica

Nakon što je u ponedjeljak navečer otvorena službena istraga, za Palevskim je raspisana međunarodna tjeralica. Ministar unutarnjih poslova Republike Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski i glavni državni odvjetnik Gavril Bubevski su na konferenciji za novinare otkrili da se Palevski trenutačno nalazi u Bugarskoj. U Bugarsku je stigao preko Srbije, gdje ga je navodno dovezao njegov odvjetnik Vasko Stojkov. Palevski je zamolio Stojkova da ga odveze u Beograd 30. studenog jer je tamo imao zakazane preglede. S druge strane, bugarska policija priopćila je da nemaju informaciju o tome da se osumnjičeni nalazi na njihovom teritoriju.

Najveća makedonska oporbena stranka VMRO-DPMNE tvrdi kako je policija još prije sedam mjeseci pronašla oružje u kući Palevskog, ali nije reagirala na vrijeme. Traže ostavku ministra Spasovskog i uhićenje svih kriminalnih grupa.

"Palevskom su godinama dozvoljavali da prijeti, širi govor mržnje, u eteru poziva na nasilje. Njegovo ponašanje tolerirali su policija i političke strukture SDS-a. Tako je stvorena mreža reketara i nasilnika koji su imali osjećaj nedodirljivosti. Uostalom, da je MUP promptno i primjereno reagirao kada je pronađeno oružje u kući Palevskog prije sedam mjeseci, možda se ova tragedija ne bi dogodila", priopćili su iz VMRO-DPMNE.

Tko je osumnjičeni bivši građevinski mogul?

Podsjetimo, Palevski je bivši građevinski mogul, bivši predsjednik gradske organizacije SDSM-a u Skoplju, vlasnik tjednika Start, autor podcasta Teshki Muabeti na Infomaxu i osnivač stranke Desna. Svojedobno je bio u pritvoru u Hrvatskoj zbog utaje poreza. U Hrvatskoj je imao registriranu tvrtku. Nakon što je pušten iz pritvora, a prema nekim nepotvrđenim informacijama bio je u pritvoru šibenskog zatvora, vratio se u Skoplje. Nakon toga se namjeravao preko Srbije zaputiti u Rusiju, ali ga je policija u Srbiji uhitila i pritvorila, doznali smo u MUP-u Sjeverne Makedonije. Uhićen je i u svibnju ove godine kod tunela Demir Kapija na jugu Makedonije, gdje je bio u potrazi za zlatom. Prema pisanju makedonskih medija, pritvoren je zato što je uz sebe nezakonito držao pištolj „Walther”. Osim što se bavio građevinskim poslovima i očito zapao u probleme, zbog čega su ga tražili neki vjerovnici, početkom 2000-ih bavio se i medijskim biznisom. Pokrenuo je prvi makedonski tjednik Start.

U 90-ima, sada nepostojeća tvrtka Palevski UPA Enterprise izgradila je mnoge zgrade u skopskom naselju Debar Maalo. Bio je navodno upoznat i sa zgradom u kojoj je živjela Vanja jer ju je sagradila upravo njegova tvrtka.

Dok je cijela Makedonija tražila dijete za čije je ubojstvo osumnjičen, Palevski je na Facebooku objavljivao desničarke i nacionalističke političke poruke. Na društvenim mrežama kruži i jedan selfi Ljupča Palevskog, snimljen u Velesu. U pozadini fotografije se vide dvojica prolaznika koji prelaze zebru, a makedonski portal vecer.mk piše kako nije riječ o slučajnim prolaznicima, već o unuku i zetu ubijenog frizera Žižovskog.

image

Ljupco Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišev

/Facebook

Među osumnjičenima i sportski trener

O drugim osumnjičenima malo se toga zna.

Bore Videvski, sportaš iz Velesa, uhićen je u svojoj školi za borilačke vještine. Videvski je na društvenim mrežama objavljivao fotografije s djecom koju je obučavao borilačkoj vještini. Komentari ispod fotografija pokazuju da je osumnjičeni Bore bio majstor borilačkih vještina i omiljen među polaznicima i njihovim roditeljima. Videvski je krišom doveden na saslušanje. On je, kako je Blic ranije pisao, u sudnicu doveden preko garaže zgrade suda, a zatim u lift do trećeg kata.

image

Bore Videvski

/Facebook

Drugi osumnjičeni Vlatko Kešišev iz makedonskog Štipa na Facebooku je objavljivao fotografije na kojima pozira s mačetom u ruci, dok mu je na licu fantomka. Na slikama je nosio majicu sa starom makedonskom službenom zastavom - sunce iz Kutleša. Među njegovim prijateljima na Facebooku je i Ljupčo Palevski. Jedini osumnjičeni koji je doveden preko parkinga suda je Velibor Manev iz Velesa. On je navodno Palevskom davao informacije o planiranju i izvršenju otmice, a potom i ubojstva. Palčo i Manev imaju više zajedničkih fotografija na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 06:00