MUKE PO TRUMPU

Otkrivamo najvažnije odgovore: Hoće li ga doista uhititi i može li opet postati predsjednik

Za bilo kojeg optuženika države New York, neovisno o njegovoj moći ili bogatstvu, pravila su uvijek dosad bila jasna

Donald Trump

 Brendan Smialowski/Afp

Donalda Trumpa američka će povijest i službeno upamtiti, osim kao prvog dva put opozvanog predsjednika, i kao prvog protiv kojeg je podignuta optužnica za kazneno djelo. Velika porota na Manhattanu ovoga je četvrtka presudila u korist njujorškog tužiteljstva, potvrdivši time da postoji dovoljno dokaza protiv bivšeg američkog predsjednika u slučaju isplate 130.000 dolara porno glumici Stormy Daniels, čime se nastavlja proces protiv Donalda Trumpa.

Njujorško tužiteljstvo potvrdilo je da je u kontaktu s odvjetničkim timom Donalda Trumpa s kojim dogovara uvjete njegove dobrovoljne i mirne predaje, za koju se očekuje da bi se mogla održati već početkom sljedećega tjedna. Washington Post, pozivajući se na dobro upućen izvor iz Trumpova uskog kruga ljudi, tvrdi da se radi o utorku, 4. travnja u 14:15 po lokalnom vremenu.

Za bilo kojeg optuženika savezne države New York, neovisno o njegovoj moći ili ekonomskom statusu, pravila su uvijek do sada bila jasna; podizanje optužnice za kazneno djelo podrazumijeva uzimanje otisaka prstiju i fotografiranje te kratak intervju s nadležnim agentima koji optuženiku postave nekolicinu ustaljenih pitanja, a cijeli proces zna potrajati po nekoliko sati. Međutim, još uvijek ne postoji jasan tehnički hodogram u slučaju bivšeg predsjednika kojeg po protokolu čuvaju agenti Tajne službe.

Što znači podizanje optužnice za kazneno djelo?

Kada velika porota protiv nekoga odluči podići optužnicu, znači da joj je nadležno tužiteljstvo predstavilo dovoljno dokaznog materijala te da postoji utemeljena sumnja za počinjenje jednog ili više kaznenih djela. U saveznoj državi New York velika porota najčešće se sastoji od 23 člana, a presuda se donosi jednostavnom većinom, što znači da 12 člana porote de facto optuženika mora "osuditi" da bi se cijeli sudski proces nastavio.

Vrijedi napomenuti da je riječ o tajnom procesu, zato što se na taj način štite porotnici i svjedoci od eventualnog zastrašivanja, ali i sami osumnjičenici protiv kojih se u brojnim slučajevima odbace sve optužbe.

Za što točno terete Donalda Trumpa?

Sama optužnica tužitelja još uvijek je zapečaćena, tako da su točke po kojima je Donald Trump optužen i dalje nepoznate javnosti. Američki pravni stručnjaci vjeruju da je tužitelj Alvin Bragg slučaj izgradio oko transakcije bivšeg Trumpovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena koji je tijekom predsjedničke kampanje 2016. zvijezdi filmova za odrasle Stormy Daniels isplatio 130.000 dolara u zamjenu za njezinu šutnju o navodnoj aferi s Trumpom, nakon čega je tadašnji predsjednički kandidat lažirao poslovne račune s namjerom utjecanja na ishod izbora, i time, navodno, prekršio Zakon o izbornom financiranju.

Hoće li Trump biti uhićen?

Bivši predsjednik je 18. ožujka na svojoj društvenoj mreži Truth Social objavio da će biti uhićen, no to se neće dogoditi u slučaju da njegov odvjetnički tim s njujorškim tužiteljstvom uistinu dogovori uvjete mirne predaje; što je uobičajena procedura kod visoko profiliranih slučajeva kako bi se izbjegao medijski cirkus.

No, Trumpovi suradnici prošloga su tjedna medijima poručili kako se bivši predsjednik zapravo nada medijskom cirkusu, jer se tako nada pridobiti simpatije na početku kampanje za novi mandat u Bijeloj kući.

Hoće li Donald Trump otići u zatvor?

Odgovor na to pitanje uvelike ovisi o točkama optužnice koje su trenutno nepoznate, ali i o tome hoće li Trump na kraju ovog spora biti proglašen krivim po tim točkama optužnice. U slučaju da je Bragg svoj slučaj izgradio oko teze da je Trump falsificirao poslovne račune u pokušaju zataškavanja vlastite afere i s ciljem utjecaja na ishod predsjedničkih izbora, prema kaznenom zakonu savezne države New York bio bi terećen za lakše kazneno djelo, zbog čega bi, u slučaju da bude proglašen krivim, u zatvoru mogao provesti maksimalno četiri godine. Međutim, američki pravni stručnjaci upozoravaju kako suci u takvim slučajevima u obzir uzimaju činjenicu da optuženici nisu prethodno imali okršaja sa zakonom, zbog čega kaznu najčešće svedu na uvjetnu ili financijsku. U tom je slučaju vrlo izgledno da bivši predsjednik, i u slučaju da bude proglašen krivim, ne provede niti jedan dan u zatvorskoj ćeliji.

Može li se Donald Trump i dalje kandidirati na izborima 2024?

Iako se tako nešto nikada prije nije dogodilo, u američkom zakonskom okviru ne postoji niti jedna jedina odredba koja bi mu zabranila nastavak kampanje za predsjedničke izbore. Štoviše, Ustav SAD-a definira samo tri kriterija za svakog predsjedničkog kandidata; moraju biti rođeni u SAD-u (i time državljani SAD-a), moraju biti stariji od 35 godina te imati prebivalište u SAD-u najmanje 14 godina prije podnošenja kandidature.

Američki Ustav 14. i 22. amandmanom predviđa nekoliko prepreka u predsjedničkoj utrci; za mandat u Bijeloj kući ne mogu se natjecati vojnici koji ne priznaju Ustav (čime su se krajem 19. stoljeća diskvalificirali vojnici Konfederacije) te predsjednici koji su već odslužili svoja dva mandata.

No, to je teorija. U praksi, nemoguće je predvidjeti na koji će se način nečiji sudski spor i eventualna presuda odraziti na sentiment među biračkim tijelom. Trenutno postoje dvije struje interpretacije Trumpovih sudskih zavrzlama; prva struja tvrdi da "politički motivirani lov na vještice" (kako zovu slučaj Alvina Bragga) mobiliziraju Trumpovu odanu bazu te ujedinjuju Republikansku stranku što njegovoj kampanji daje vjetar u leđa. Druga struja, pak, drži da Trump zbog cijelog procesa neće moći kvalitetno odrađivati terenski dio posla u kampanji, koji se do sada ispostavljao kao ključ svake izborne pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 08:19