STANLEY JOHNSON

Otac britanskog premijera Borisa Johnsona dobio francusko državljanstvo

Majka mu je bila Francuskinja, pa je 2021. zatražio francusko državljanstvo u francuskom generalnom konzulatu u Londonu

Stanley Johnson

 Ben Stansall/Afp

Otac britanskog premijera Borisa Johnsona, Stanley (81) dobio je u srijedu francusko državljanstvo, doznaje se u četvrtak od francuskog ministarstva pravosuđa.

Stanley Johnson, konzervativac kao i sin mu Boris, bio je protivnik brexita 2016. no iduće je godine promijenio mišljenje. Rođen je u Engleskoj 18. kolovoza 1940., a majka mu je bila Francuskinja, pa je 18. studenog 2021. zatražio francusko državljanstvo u francuskom generalnom konzulatu u Londonu.

"S obzirom na podatke u spisu i budući da ministar pravosuđa nije odbio njegov zahtjev za državljanstvo, Stanley Johnson je stekao francusko državljanstvo 18. svibnja 2022., nakon isteka roka predviđenog po zakonu o građanskim pravima", priopćilo je u četvrtak ministarstvo pravosuđa, odgovarajući na upit agencije France Pressea.

"Ova odluka vrijedi samo za Stanleyja Johnsona i ne odnosi se na njegove potomke", dodaje ministarstvo.

Francuski konzul u Londonu "osobno" će predati Stanleyju Johnsonu ispravu o državljanstvu.

"Uvijek ću biti Europejac, to je sigurno", rekao je za radio RTL u prosincu 2020. Bio je europski zastupnik od 1979. do 1984. a svoj zahtjev za naturalizaciju opravdao je time da želi sačuvati "kontakt" s Europskom unijom pošto je njegova zemlja raskinula veze s EU-om.

"Ovime nisam postao Francuz. Ako sam dobro shvatio, ja jesam Francuz. Moja je majka rođena u Francuskoj, njezina je majka bila čista Francuskinja i njezin djed također. Dakle, ja samo tražim ono što već imam", istaknuo je.

Osobe koje su Francuzi podrijetlom ne mogu više dobiti državljanstvo ako je njihova obitelj (preci) živjela u inozemstvu više od 50 godina a da se nije koristila pravima u vezi s državljanstvom, piše u francuskom zakonu. To je gubitak državljanstva zbog "zastarijevanja".

No drugi članak zakona o građanskim pravima omogućuje tim osobama da ponovno steknu francusko državljanstvo samo na temelju izjave, pod uvjetom da dokažu da održavaju "kulturne, stručne, gospodarske ili obiteljske veze" s Francuskom ili da su se borili za nju. Stanley Johnson je na temelju tog članka potpisao izjavu o francuskom državljanstvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:29