RIJETKO OŠTAR ISTUP

Osuda kakva se ne pamti desetljećima: Kardinal Koch, blizak Papin suradnik, ruskog patrijarha optužio za herezu

S obzirom na Kochovu funkciju, ta se osuda doima kao oficiozni stav Katoličke crkve.

Kardinal Kurt Koch i papa Frane

 Vincenzo Pinto/AFP

Kardinal Kurt Koch, švicarski teolog i predsjednik vatikanskoga kurijalnog Dikasterija za promicanje kršćanskog jedinstva, optužio je poglavara Ruske pravoslavne crkve patrijarha Kirilla za herezu (krivovjerje), utoliko što patrijarh "legitimira rat u Ukrajini iz pseudoreligijskih razloga". Tu je osudu kardinal Koch iznio u intervjuu za njemački katolički dnevnik Die Tagespost.

S obzirom na Kochovu funkciju, ta se osuda doima kao oficiozni stav Katoličke crkve. S katoličke strane optužbe pravoslavnih za herezu bile su veoma rijetke. Ne pamtimo niti jednu na iole istaknutoj razini nakon povijesnog susreta i zagrljaja između rimskog pape sv. Pavla VI i carigradskoga ekumenskog patrijarha Athinagórasa 1964 u Jeruzalemu. Neke pravoslavne crkve nisu ni kasnije štedjele osude za herezu spram Katoličke crkve. Pamti se pak da je formalni raskol pravoslavlja i katolištva detoniran 1054 uzajamnim izopćenjem, koji su tek nakon devet stoljeća opozvali sv. Pavao VI i Athinagóras.

Stanovitu dodatnu težinu daje činjenica da je kardinal Koch izrazito smiren ljubazan gospodin, sklon dijalogu i kompromisu. Upravo je Koch bio uz bok papi Frani 16 ožujka za znamenitoga videofonskog dijaloga Pape s patrijarhom Kirillom. Papa je u tom razgovoru predbacio Kirillu njegovu podršku Putinovoj "ograničenoj vojnoj operaciji", tj. agresiji i invaziji u Ukrajini, opomenuvši pravoslavnog brata da "Crkva ne smije koristiti jezik politike, nego Isusov jezik".

Kako je papa Frane prepričao Luciu Fontani, glavnom uredniku Corrierea della Sera, patrijarh Kirill je razgovor počeo "držeći u ruci papir" s kojega je čitao "sva opravdanja za taj rat". Papa ga je nimalo suptilno ukorio da se "patrijarh ne može preobraziti u Putinova ministranta".

Frane i Kirill su se sastali na Kubi 2016. To je bio u povijesti prvi susret poglavara Katoličke crkve odnosno Ruske pravoslavne crkve. Sljedeći susret bio je planiran za 14 lipnja ove godine, u Jeruzalemu, ali je odgođen i malo je vjerojatno da će ikada biti održan za života njih dvojice.

Koch doduše kaže da je susret nezamisliv dok traje rat: "Kad bi se Papa i Patrijarh ponovo sastali dok se još odvijaju ratne operacije, a patrijarh Kirill pritom ustrajao u svome neodrživu opravdavanju rata, to bi bilo izvor ozbiljnim nesporazumima. To bi naime moglo biti pogrešno shvaćeno kao Papina potpora [Kirillovu] stavu, što bi ozbiljno narušilo Papin moralni autoritet."

Rat u Ukrajini veoma je pogoršao odnose tih dviju crkava, tim prije što je ruski pravoslavni Sveti sinod bio vazda u najmanju ruku veoma rezerviran spram dijaloga s katolicima. Jedan od signala pogoršanja je i nedavno smjenjivanje protagonista dijaloga, mitropolita Hilariona, s dužnosti odgovornoga za vanjske odnose Ruske pravoslavne crkve, odakle je poslan na pastoralnu dužnost u Budimpeštu.

image

Patrijarh Kiril

Sputnik Via AFP

U intervjuu za Die Tagespost kardinal Koch je podsjetio da Rusija u svom ratu u Ukrajini ondje ubija i pravoslavne vjernike koji priznaju vrhovništvo Moskovske patrijaršije. Kaže Koch: "Pseudoreligijsko opravdanje rata sa strane patrijarha Kirilla mora potresti svako ekumensko srce. S kršćanske točke gledišta, ne može se opravdati agresorski rat, nego samo, u najboljem slučaju, pod određenim uvjetima, obrana od nepravednog napadača." Umanjivanje Putinova brutalnoga agresorskog rata kao "specijalne operacije" pogrešna je uporaba jezika, prenosi list kardinalove riječi. "Moram to osuditi kao apsolutno nemoguću poziciju", doslovce je rekao Koch.

Kardinal s pravom smatra da je problem u tome što se u pravoslavlju crkva i država vide kao usklađena tijela. Koch naglašava da će o tome trebati povesti više računa u budućemu ekumenskom dijalogu. Očito je da se Kochova ocjena ne odnosi samo na rusko pravoslavlje, nego na sve crkve koje funkcioniraju kao, kako bi rekli politolozi, ideološki aparat političke države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:07