‘BRUTALNO ISKRENA‘

Oštra kritika finske premijerke: ‘Europa nije dovoljno jaka. Bez našeg najjačeg saveznika bili bismo u nevolji‘

Marin je rekla da je, kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, prioritet većine Finaca "preko noći" promijenjen u sigurnost

Sanna Marin 

 Saeed Khan/Afp

Finska premijerka Sanna Marin pozvala je Europu da izgradi vlastite obrambene sposobnosti nakon rata u Ukrajini, rekavši da bez pomoći SAD-a nije dovoljno otporna.

"Trebali bismo biti sigurni da smo jači", rekao je Marin u petak u Sydneyu. “I bit ću brutalno iskrena s vama, Europa nije dovoljno jaka. Bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Država.”

Marin je inzistirala da se Ukrajini mora dati “što god je potrebno” da dobije rat, dodajući da su Sjedinjene Države bile ključne u opskrbi Kijeva oružjem, financijama i humanitarnom pomoći potrebnom za zaustavljanje napredovanja Rusije.

"Moramo se pobrinuti da također gradimo sposobnosti kada je u pitanju europska obrana, europska obrambena industrija, i osigurati da se možemo nositi s različitim situacijama", rekla je.

Marin je rekla da je, kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, prioritet većine Finaca "preko noći" promijenjen u sigurnost.

Sve dok Rusija nije napala Ukrajinu, prioriteti Finske bili su radni bilateralni odnosi s Rusijom i blisko partnerstvo s članicama NATO-a, ali ne i članstvo, rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:19