RADIKALNE PROMJENE

Orbanova opća čistka u vojsci, potjerao i najviše generale! Sve to zbog Rusa ili zbog - sebe!?

Na meti premijera su svi od generala do potpukovnika. Oporba tvrdi da autokrat širi svoju moć

Mađarska vojska (ilustrativna fotografija)

 Ferenc Isza/AFP

Mađarski autokrat Viktor Orban provodi najveću smjenu visokih časnika u mađarskoj vojsci. Informacije o masovnim promjenama u mađarskim oružanim snagama dosad su se širile kroz neslužbenu usmenu primopredaju u Mađarskoj, ali bez službenih objašnjenja tog čudnog procesa.

No, sad su se o tome raspisali zapadni mediji, a smjene je tijekom ponedjeljka službeno potvrdio mađarski ministar obrane Kristof Szaly-Bobrovnickzy. Prema pisanju Bloomberga, još nije poznat ukupan broj smijenjenih časnika, ali procjenjuje se kako se radi o više stotina oficira. Dojam je da se provodi čistka u kompletnom vrhu mađarske armije jer se smjenjuju najviši generali te ide sve do razine potpukovnika.

Pojedini opozicijski političari, piše Bloomberg, poručuju kako je cilj "reforme" u mađarskoj vojsci oslabiti povijesnu orijentaciju zemlje prema Zapadu. Stare antipatije Mađara prema Rusiji posebno su se istakle početkom invazije Putinovog režima na Ukrajinu, a poznato je kako je Viktor Orban jedan od zadnjih političkih prijatelja ruskog diktatora u Europi. Mađarska oporba pribojava se kako je pravi cilj promjena u oružanim snagama filtracija te promaknuće mlađeg časničkog kadra odanog autokratu Viktoru Orbanu.

S obzirom na to da je Orbanova vlast pod pritiskom sve izrazitijih unutrašnjih problema, kao i institucija EU zbog kršenja vladavine prava, sad konsolidira svoju moć tamo gdje još nije - u vojsci. Od 2010. Orban i njegova stranka Fidesz uspjeli su osigurati utjecaj nad sudstvom, medijima i sveučilištem te provode ideje tzv. neliberalne demokracije, što je u osnovi oblik diktature.

Ministar obrane Szaly-Bobrovnickzy tvrdi kako nemaju skrivenu agendu jer je pri tako velikoj skali promjena ne mogu imati. Tvrdi kako žele "uvesti meritokraciju i kompeticiju u obrambene snage". Bilo bi, uostalom, vrlo neobično kad bi ministar obrane Mađarske javno priznao da provode masovnu smjenu u vojsci kako bi povećali utjecaj premijera, odnosno vladajuće stranke.

Orban je omogućio lako provođenje kadrovskih promjena u oružanim snagama dekretom koji je potpisao prošli tjedan, prema kojemu se vojska može riješiti svih vojnika s 25 godina iskustva ili onih koji su navršili 45 godina. Pomalo je čudno da Mađarska ide u agresivnu smjenu visokog vojnog kadra jer, piše Bloomberg, trenutačno imaju između osam i deset tisuća nepopunjenih pozicija u vojnoj hijerarhiji.

Teze za mađarsku i međunarodnu javnost ministra obrane su te da vojska ne smije biti socijalna institucija te stoga žele ubrzati karijere mlađih i fizički spremnih časnika odlikovanih u raznim NATO misijama.

image

Viktor Orban

Attila Kisbenedek/Afp

Oficijelno, mađarski vrh poručuje kako žele bolju integraciju u NATO, a kad je novinar Bloomberga inzistirao na odgovoru na pitanje tko je to strateška prijetnja Rusiji, Szaly-Bobrovnickzy je rekao kako je to "istočno krilo". Međutim, bilo je uočljivo da je izbjegao imenovati Rusiju, a poznato je kako Orban izbjegava bilo kakvu javnu antagonizaciju s Vladimirom Putinom te često daje izjave u kojima funkcionira kao ruski saveznik ili promotor Putinovih interesa.

Prije sedam godina Mađarska je pokrenula kompleksan plan jačanja oružanih snaga. Plan im je zamijeniti cjelokupno staro sovjetsko naoružanje, opremu i sustave. Kupili su, primjerice, radarski sustav iz Izraela (Iron Dome) te uvode njemačke Leopard tenkove. Razvijaju vlastitu obrambenu industriju. S njemačkim proizvođačem oružja Rheinmetall AG-om kreću u gradnju tri nove tvornice u Mađarskoj. Ideja im je ne samo opremiti mađarsku vojsku, nego i profitirati na izvozu oružja.

Nejasno je treba li Hrvatska biti na bilo koji način zabrinuta zbog krupnih promjena u mađarskom vojnom sustavu; smjene časnika, naoružavanja te širenja vojne industrije.

Trenutačno je Orbanova vlast pod visokim pritiskom jer je inflacija dosegla 24,5 posto te je najviša u EU. Pri tome su cijene hrane i energije porasle 50 posto. Mađarska nacionalna valuta, forinta, dramatično je oslabila, a troškovi zaduživanja su drastično porasli. Inflacija, devalvacija i rast kamata zabrinjavaju Orbanovu vladu jer će onemogućiti dosadašnju praksu populističkih mjera prije izbora kojima su pridobivali glasače.

U 2024. godini slijede im lokalni izbori, kao i oni za europski parlament. Poseban problem za stranku na vlasti jest činjenica da je Mađarskoj zbog nepoštivanja demokratskih principa EU zaustavila isplatu dijela sredstava iz Europske unije.

Želi li možda Orban jaku i odanu vojsku jer sluti političke nemire?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:12