PLES MILIJARDI

Orbanov rat s EU je na točki ključanja: ‘Ovo je talačka diplomacija! Ucjena! Matirao nas je...‘

Povjerenje Unije u Mađarsku je na najnižoj razini, a vladi mađarskog premijera prijeti potpuna izolacija

Viktor Orban

 Gabriel Bouys/Afp/Profimedia/Gabriel Bouys/Afp/Profimedia

Viktor Orban drži Europsku uniju kao taoca, zahtijeva milijarde u zamjenu za ukidanje veta na sve - od pomoći Ukrajini do globalnog sporazuma o porezu na dobit, piše POLITICO.

Milijarde su "zaključane" u EU fondovima koje, smatra Orban, njegova zemlja zaslužuje kao članica EU. Bruxelles je milijarde uskraćivao zbog zabrinutosti oko erozije demokratskih vrijednosti u Budimpešti, inzistirajući da Orbanova vlada prvo napravi niz promjena.

No, dvije strane kreću se prema nekakvom konsenzusu. Očekuje se da će EU uskoro otključati novac nakon što je Mađarska obećala usvojiti niz reformi. Čelnici EU-a inzistiraju na tome da se reformama preokrene slabljenje demokratskih normi između ostalog i zbog toga da isti novac ne padne u koruptivne ruke.

Orbán je blokirao neke od najhitnijih inicijativa EU-a, uključujući hitan paket pomoći od 18 milijardi eura za Ukrajinu i svjetski dogovor o postavljanju minimalne stope poreza na dobit. Njegov gambit? Natjerati Bruxelles da Budimpešti svejedno preda novac.

“Ovo je ucjena, čista i jednostavna”, rekao je diplomat EU.

Ulozi su veliki. U scenariju bez dogovora, Bruxelles riskira gubitak obraza ako Kijevu ne može isporučiti obećanu pomoć. Dužnosnici EU-a također ne žele gurnuti teško mađarsko gospodarstvo preko ruba — i ne žele da se na njih gleda kao na produbljivače podjela dok u blizini bjesni rat.

Ministri poslova EU-a trebali bi raspravljati o mađarskim pitanjima vladavine prava na sastanku u Bruxellesu u petak, a njihovi će kolege iz financija konačnu odluku donijeti 6. prosinca. No, konačni ishod čini se već predodređenim.

"Matirali su nas", priznaje diplomat EU.

Bruxelles i Budimpešta godinama se sukobljavaju oko demokratskog nazadovanja Mađarske. Ali mogućnost gubitka milijardi iz fondova dovela je uzavrelu borbu do točke ključanja. Europska komisija, izvršni ogranak EU-a, želi da Orbánova vlada ojača neovisnost pravosuđa i poboljša antikorupcijske napore.

Istovremeno, Orbanu "visi" 5,8 milijardi eura iz fondova za oporavak od pandemije te standardni paket od 7,5 milijardi iz redovnih primanja.

Rokovi se bliže

Bruxellesu ponestaje vremena da odobri mađarski udio sredstava za oporavak i očekuje se da će odluku donijeti do kraja mjeseca. U međuvremenu, Orbán se suočava s rokom do subote da ispuni svojih 17 obećanih reformi ili riskira gubitak dijela ili svih 7,5 milijardi eura.

Kao dio političkog kompromisa u nastajanju, predložena suspenzija od 7,5 milijardi eura vjerojatno će biti odbačena — iako Komisija tek treba finalizirati svoje stajalište i naglasila je da bi se proces u konačnici mogao ponovno pokrenuti ako antikorupcijske reforme ne uspiju imati učinka.

Ipak, Orbánova očekivana pobjeda donosi brojne opasnosti mađarskoj administraciji. Opstrukcionističko ponašanje Budimpešte učinilo je Mađarsku izoliranijom nego ikad na europskoj pozornici, a povjerenje Bruxellesa u mađarsku vladu na najnižoj je razini.

U međuvremenu, aktivisti za borbu protiv korupcije kažu da su Orbánove reforme nedovoljne. Premijerova karijera, kažu kritičari, uvelike ovisi o raspodjeli EU i državnih sredstava saveznicima, zbog čega je malo vjerojatno da će provesti bilo kakve značajne izmjene koje bi ugrozile njegov sustav pokroviteljstva. Osim toga, stručnjaci kažu da su planirane reforme pravosuđa jednostavno premale, prekasne. To samo znači - daljnje borbe.

"Nadamo se da će se Europska komisija usredotočiti na činjenice, a ne na politička mišljenja i da će proces provedbe ocijeniti realno i stvarno se nadamo da će prevladati optimističan scenarij", rekao je Tibor Navracsics, mađarski ministar regionalnog razvoja zadužen za EU fondove POLITICO u četvrtak.

S druge strane, ovako razmišljaju Nijemci: "Ako Komisija pusti novac Viktoru Orbánu, Ursula von der Leyen bit će osobno odgovorna za pretvaranje Mađarske u močvaru korupcije", rekao je u četvrtak Moritz Körner, njemački europarlamentarac iz liberalne skupine Renew Europe.

Uz Nijemce su i Nizozemci i Danci koji traže opoziv 7,5 milijardi eura te "novu procjenu rizika" nakon 19. studenog.

Trenutak istine zakazan je za 6. prosinca kada će se sastati ministri financija EU. Većina zemalja EU-a morat će podržati mađarski plan oporavka, što će joj omogućiti da dobije 5,8 milijardi eura bespovratnih sredstava. Također će odlučiti hoće li Budimpešti uskratiti redovita sredstva EU.

Istog dana, ministri bi trebali jednoglasno podržati paket pomoći Ukrajini od 18 milijardi eura i pravila EU-a za provedbu globalnog dogovora o porezu na dobit, dvije inicijative koje Orban drži kao taoce.

Redoslijed dnevnog reda sastanka bit će ključan. "To je poput domina", kaže jedan EU diplomat. "Funkcionira samo ako su sve pločice savršeno poravnate."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 08:20