MAĐARSKI KONTRANAPAD

Orbánov ‘kolac‘ u srce Unije, u Budimpešti otvara centar za širenje antieuropskih ideja

"Zapadni kulturni ratnici nas mrze, novi think tank pomoći će Mađarskoj da postane intelektualna sila"

Mađarski premijer Viktor Orbán

 Attila Kisbenedek/Afp

Mađarski premijer Viktor Orbán planira razbiti izolaciju u kojoj se našao u Bruxellesu zbog svojih antieuropskih stavova i modela vladavine koju mnogi na Zapadu nazivaju "neliberalnom demokracijom".

U samom srcu Europske unije, u Bruxellesu, 15. studenoga službeno će početi s radom ured njegova think tanka "MCC Bruxelles" - ogranak budimpeštanskog koledža Mathias Corvinius, privatne obrazovne ustanove koju obilato financira Orbánova vlada i koju njegovi kritičari opisuju kao državnim novcem financirani inkubator za stvaranje buduće mađarske elite naklonjenje vladajućoj partiji.

"Think tank kojeg financira neliberalni mađarski premijer Viktor Orbán trebao bi poremetiti briselsku scenu", piše Politico apostrofirajući kako je konačni cilj novog ureda "MCC Bruxelles" - uz potporu mađarske desničarske vlade koja je u konstantnom sukobu s EU - uzdrmati postojeći briselski ekosustav think tankova kojim trenutno dominira proeuropska misao.

U autorskom tekstu za Politico, mađarsko-kanadski akademik i direktor novog think tanka Frank Furedi rekao je da želi promicati "zrelu, promišljenu raspravu o kulturnim napetostima koje prevladavaju na kontinentu", tvrdeći da su u Uniji, od Orbánovog reizbora u travnju, protumađarski osjećaji u porastu. Furedi tvrdi da "zapadni kulturni ratnici Mađarsku mrze samo zato što se Budimpešta usuđuje dovoditi u pitanje njihove njihove post-tradicionalističke poglede na svijet pogonjene identitetskim politikama".

Nakon ovakvih tvrdnji i najave otvaranja briselskog ureda Orbánova think tanka, kritičari mađarskog premijera žestoko su reagirali, naglašavajući kako Mađarska već dugo nazaduje kada je riječ o vladavini prava i prava LGBTQ+ građana.

István Ujhelyi, mađarski oporbeni zastupnik u Europskom parlamentu iz skupine Socijalista i demokrata, rekao je za Politico kako je otvaranje MCC-a u Bruxellesu samo nastavak strateške pozicije koju Fidesz (Orbánova vladajuća stranka) gradi već jako dugo, s konačnim ciljem stvaranja krajnje desne i antieuropske političke sile u Bruxellesu.

Katalin Cseh iz mađarske oporbene stranke Momentum kaže kako je Fidesz jako puno uložio u stvaranje "krajnje desnog intelektualnog svemira" oko svojih politika, te kako u Budimpeštu često u goste pozivaju popularne američke "trumpiste".

Bez obzira na sav trud i sredstva koja mađarski premijer ulaže u stvaranje svoj briselskog think tanka, taj je projekt, kaže Katalin Cseh, osuđen na propast zbog "Orbánove ekstremne izolacije u Bruxellesu i zapadnjačke orijentacije mađarske mladeži".

Čelnici Orbánova think tanka ne obaziru se previše na kritike, smatraju da će njihov projekt straranja šire antieuropske i konzervativne koalicije u središtu EU uspjeti. Furedi je već najavio da radi i na projektu radnog naziva "Čega se Europljani boje?", te kako planira svake godine objaviti takozvani "Barometar straha" koji će, tvrdi, zorno prikazati koja pitanja stvarno brinu i zaokupljaju misli građana u različitih europskim državama.

Balázs Orbán, politički savjetnik mađarskog premijera i čelnik upravnog odbora MCC-a, rekao je da će (novi) think tank pomoći da Mađarska postane "intelektualna sila, u kojoj MCC igra ključnu ulogu".

Centar "MCC Bruxelles" službeno će započeti s radom 15. studenog kada će organizirati konferenciju na kojoj će se raspravljati o "budućnosti Europe". Na toj Orbánovoj antieuropskoj konferenciji trebali bi sudjelovati i govornici iz Italije, Poljske i Velike Britanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:16