MAĐARSKI PREMIJER

Orban žestoko protiv ukrajinske kontraofenzive: ‘Mora se pod svaku cijenu spriječiti. To će biti krvoproliće!‘

‘Čak i netko poput mene s godinu i pol dana vojnog iskustva jako dobro zna da ću ja kao napadač izgubiti tri puta više vojnika od onog koji se brani‘, rekao je Orbán

Viktor Orbán

 Attila Kisbenedek/AFP

Mađarski premijer Viktor Orbán rekao je u petak tijekom razgovora za mađarsku radio postaju Kossuth Rádió da se sve mora napraviti kako bi se izbjegla ukrajinska kontraofenziva protiv ruskih snaga, piše RT.

- Čak i netko poput mene s godinu i pol dana vojnog iskustva jako dobro zna da ću ja kao napadač izgubiti tri puta više vojnika od onog koji se brani - rekao je Orbán te dodao da Rusija ima pet-šest puta veću populaciju od Ukrajine.

Orbán je rekao da velika ukrajinska kontraofenziva rezultirala "krvoprolićem".

- Kad bi se situacija rasplela onako kako bi Kijev to htio, ishod sukoba na bojišnici ne bi bio bolji od onog koji se mogao ostvariti za pregovaračkim stolom, i to prije nego što je sukob uopće počeo - rekao je mađarski premijer.

- Prije nego što se ta kontraofenziva pokrene, moramo napraviti sve da obje strane uvjerimo da mora doći do prekida vatre i mirovnih pregovora - zaključio je Orbán.

Mađarska je do sada Ukrajini poslala samo humanitarnu pomoć, no ne i vojnu. Budimpešta je više puta tražila da se ruska invazija na Ukrajinu okonča pregovorima te kritizirala sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 02:53