MAĐARSKA BUDUĆNOSTI

Orban ima supervećinu i sada može raditi što god hoće: Ovo je njegov plan od kojeg strepi EU

Što se može očekivati od Orbana u sljedećim godinama nije teško za procijenit

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek

Uvjerljiva pobjeda Viktora Orbana donijela je mađarskom premijeru četvrti uzastopni mandat i još jednu parlamentarnu supervećinu koja može promijeniti ustavna pravila i učvrstiti njegovu konzervativnu nacionalističku agendu.

Prema preliminarnim rezultatima, Orbanova stranka Fidesz osvojila je 135 mjesta, više od dvotrećinske većine u parlamentu, a 56 mjesta pripalo je ujedinjenoj oporbi. Orban je u pobjedničkom govoru u nedjelju navečer rekao: ''Cijeli svijet večeras ovdje u Budimpešti mogao je vidjeti pobjedu kršćanske demokratske politike, konzervativne, građanske politike, domoljubne politike. Naša poruka Europi je: ovo nije prošlost, ovo je budućnost, naša zajednička europska budućnost.''

Što se može očekivati od Orbana u sljedećim godinama nije teško za procijeniti, piše The Financial Times. Mnoge demokratske organizacije kritizirale su nepoštenu izbornu prednost Orbana smatrajući da će on sada stegnuti obruč oko postojeće politike.

Orban je uspostavio strogu administrativnu i ideološku kontrolu nad velikim dijelom medija, visokog obrazovanja i kulturnih institucija. Orbanu ne preostaje drugo nego u novom mandatu povećati središnji nadzor lokalne uprave. Premijer nije odustao od ideje otkupa glavne zračne luke u zemlji u Budimpešti, projekta koji je odgođen prošle godine. Stavljanje stranih kompanija u ruke domaćih vlasnika moglo bi se očitati u sektoru maloprodaje hrane, energetici, bankarstvu, telekomunikaciji i medijima. U svakom sektoru vlada je koristila kaznene poreze i propise ili je pokrenula preuzimanje kako bi postavila svoje saveznike na čelo.

Još jedan ishod nedjeljnih izbora bio je dopuštanje ulaska krajnje desne stranke ''Naša domovina'' u Parlament što će Orbanu omogućiti nastavak oštre retorike protiv migranata, seksualnih ili rasnih manjina. Stranka koja predstavlja ogranak stranke Jobbik, podržava Orbanovu kampanju protiv LGBTQ manjina. Program Naše domovine također uključuje segregaciju za romsku djecu u školama.

U diplomatskim odnosima opasna je Orbanova bliskost s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Premijer je jedini čelnik EU koji je odbio kritizirati Putinovu invaziju u Ukrajini, iako je podržao sankcije EU protiv Moskve. Putin je među prvima Orbanu čestitao na pobjedi. Blizina Budimpešte i Moskve stvara napetost s poljskim susjedima koji su do sada podržavali Mađarsku u njenom sukobu s EU. Jaroslaw Kaczynski, lider krajnje desne stranke Pravo i pravda i de facto lider zemlje, u svojoj izjavi od ponedjeljka rekao je da je unatoč jasnim razlikama u pogledu Ukrajine, veza dviju zemalja neprekinuta. Dvije zemlje podržale su jedna drugu kako bi blokirale disciplinske postupke EU za države članice koje su kršile njene demokratske standarde.

FT je izvijestio kako Europska komisija sprema nove procedure kako bi se suočila s Mađarskom zbog korupcije u zemlji, kršenja vladavine prava i slabljenja demokratskih standarda. EU još uvijek blokira odobravanje 7 milijardi eura sredstava za oporavak od pandemije Mađarskoj, a u ponedjeljak je bilo nekoliko poziva zastupnika u Europskom parlamentu da se pokrene ''mehanizam uvjetovanja'' EU koji bi joj omogućio da blokira sva plaćanja EU Budimpešti.

U drugom scenariju Orban bi mogao napraviti ustupke kako bi deblokirao novac potreban za oporavak. Istovremeno pitanje je koliko bi uskraćivanje novca jednoj članici u EU narušilo jedinstvo koje je nužno zbog postavljanja bloka protiv Ruske okupacije Ukrajine.

Postupak protiv Mađarske

Samo dva dana nakon mađarskih parlamentarnih izbora predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je da se protiv Mađarske pokrenuti postupak u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava. Komisija je dopisom obavijestila mađarsku vladu, rekla je von der Leyen.

Ranije je povjerenik za proračunska pitanja Johannes Hahn u jednom austrijskom listu već naznačio da će komisija ubrzati svoje akcije protiv Mađarske.
Europska komisija sprema nove procedure kako bi pritisnula Mađarsku zbog korupcije u zemlji, kršenja vladavine prava i slabljenja demokratskih standarda. EU još uvijek blokira dodjeljivanje 7 milijardi eura bespovratnih sredstava za oporavak od pandemije Mađarskoj, a u ponedjeljak je bilo nekoliko istupa zastupnika u Europskom parlamentu kojim se Bruxelles poziva da pokrene ''mehanizam uvjetovanja'' EU koji bi joj omogućio da blokira sva plaćanja EU Budimpešti. No kako bi se obustavila sva plaćanja sredstava bit će potrebni mjeseci prepiske između Bruxellesa i mađarske vlade te glasovanja kvalificiranom većinom u Vijeću EU. Također, Komisija morati dokazati točne slučajeve u kojima nedostaci u vladavini prava izravno ugrožavaju novac EU-a u Mađarskoj.

Mehanizam koji za isplatu europskog novca uvjetuje poštovanje vladavine prava po prvi puta je pokrenut otkako je službeno donesen u siječnju 2021. Njegova provedba zaustavljena je kada su mađarska i poljska vlada pokrenule tužbu pred Europskim sudom pravde, koji je ove veljače presudio da je mehanizam vladavine prava u skladu s pravom stečevinom EU. Unatoč pritisku Europskog parlamenta da odmah poduzme mjere, Komisija nije bila voljna reagirati prije mađarskih parlamentarnih izbora 3. travnja, kako bi izbjegla optužbe za miješanje u predizbornu kampanju.

Uvjerljiva pobjeda Viktora Orbana donijela je mađarskom premijeru četvrti uzastopni mandat,i još jednu parlamentarnu supervećinu koja može promijeniti ustavna pravila i učvrstiti njegovu konzervativnu nacionalističku agendu.

Orban je u pobjedničkom govoru u nedjelju navečer rekao: ''Cijeli svijet večeras ovdje u Budimpešti mogao je vidjeti pobjedu kršćanske demokratske politike, konzervativne, građanske politike, domoljubne politike. Naša poruka Europi je: ovo nije prošlost, ovo je budućnost, naša zajednička europska budućnost.''

Promovirajući konzervativnu agendu Orban prikriva sve veću krizu u zemlji: rastuću inflaciju, visoke cijene energije, gubitak vrijednosti nacionalne valute i pad gospodarstva. Sredstva EU će biti očajnički potrebna za spašavanje zemlje i pitanje je koliko će Orban biti spreman na ustupke kako bi došao do njih. (Karla Juničić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:30