PUTINOV SAVEZNIK

Orban ima ideju: ‘Osnovati novi NATO, sve bi bilo isto, samo treba izbaciti jednu članicu...‘

Prema Orbánu, Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svijet te da mnoge nacije žele što brži kraj rata

Viktor Orban

 Attila Kisbenedek/Afp

Članice Europske unije trebale bi osnovati vlastiti obrambeni oružani savez, bez SAD-a, rekao je mađarski premijer Viktor Orbán za švicarski Die Weltwoche, jer po njemu SAD "gleda svoje interese kada je u pitanju rješavanje međunarodne sigurnosne politike". Svi ruski mediji s ushitom su prenijeli Orbánov prijedlog kao zahtjev za "europskim NATO-om bez SAD-a".

- Mi moramo biti u stanju obraniti sebe, Europu. Rješenje bi bilo osnivanje europskog NATO-a. To sam predlagao još 2012. godine - rekao je Orbán te dodao da SAD i EU "plaćaju različitu cijenu ratnog sukoba" te da "zadnju riječ u svemu imaju Amerikanci, a ne Europljani".

Mađarski premijer, jedan od rijetkih Putinovih saveznika u Europi, rekao je kako su se "rusko-ukrajinski odnosi zakomplicirali još 2014. godine", a tada su političari u EU imali "političku težinu i sudjelovali su u donošenju odluka". No, sada se stvar, po Orbánu, okrenula i nakon početka rata - Europa je izašla iz debate.

Nadalje, Orbán smatra da Zapadu danas nedostaje "volje da se riješi situacija u Ukrajini" te da je Mađarska za ukidanje sankcija protiv Rusije i za mir, iako ne precizira kako ga on vidi i što pod tim predlaže i znači li to da se, recimo, zalaže za povlačenje ruske vojske sa svih okupiranih ukrajinskih područja, pa i onih koja je anektirala.

Prema Orbánu, Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svijet te da mnoge nacije - Arapi, Brazilci, Indijci, Kinezi, Turci - žele što brži završetak sukoba u Ukrajini. Podsjetimo da je svojedobno francuski predsjednik Emmanuel Macron govorio o "europskoj vojsci", ali je i on odustao od te ideje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 06:56