TOTALNI RAT

Orban divljački napao Sorosa, u Mađarskoj vrije gadljiva kampanja: ‘Sina smo mu vidjeli na ovom opscenom događaju!‘

Orban je bio jedan od prvih koji je komentirao vijest o Sorosevom prepuštanju kontrole svom sinu Alexu

Viktor Orban i Geogre Soros

 /Afp

Ovotjedna objava da će George Soros prepustiti kontrolu nad svojim filantropskim carstvom 37-godišnjem sinu Alexanderu potaknula je pravu buru u Mađarskoj.

Soros među Orbanu naklonjenim medijima kotira kao persona non grata - iako je riječ o milijarderu mađarskog podrijetla. Mađarska ga vlada optužuje da želi "preplaviti Europu migrantima" zbog Soroseve inicijative da često donira novac nevladinim organizacijama koji se zalažu za politiku otvorenih vrata.

"Vlada je od Georgea Sorosa napravila neku vrstu aksiomatskog neprijatelja" kojeg se okrivljuje za sve, od visoke inflacije do izolacije Mađarske u vanjskoj politici, kaže Peter Krek, izvršnom direktoru think tanka Political Capital.

Orban je bio jedan od prvih koji je komentirao vijest o Sorosevom prepuštanju kontrole svom sinu Alexu. Na Twitteru je objavio scenu iz filma "Kum" koja prikazuje šefa mafije kako ljubu svog sina. Uz to je napisao: "KUM 2.0"

U svom tjednom intervjuu za državni radio u petak, Orban je otišao toliko daleko da je okrivio Alexa Sorosa za dogovor koji su ministri unutarnjih poslova Europske unije postigli ranije ovog mjeseca o preseljenju izbjeglica unutar bloka.

Dogovor s EU-om je postignut jer je "Soros vodstvo svog carstva predao svom sinu, koji diktira još oštriji tempo od njega", rekao je Orban, a onda poručio u panici: "Huškat će migrante na Europu!" Zatim su provladini Orbanovi mediji krenuli u akciju insiniuirajući da je Alex Soros homoseksualac. Potom su isti mediji ustvrdili da je Alex Soros primijećen i na "opscenoj" Paradi ponosa u Budimpešti - a pritom su koristili fotografije druge osobe.

Think tankovi koji su prijateljski nastrojeni prema Orbanovoj vladajućoj stranci Fidesz također su pojačali napade na Sorosevu obitelj.

U komentarima za provladinu web stranicu, Tamas Fritz iz instituta Alapjogokert Kozpont ponovio je insinuacije o privatnom životu mlađeg Sorosa i upozorio da će biti "radikalniji" od svog oca po "pitanju svjetske vlade u sjeni, obveznog cijepljenja ili abortusa."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 00:45