RAZBIJENA TEORIJA ZAVJERE

Opsežna istraga AP-a potvrdila: ‘Nije bilo izborne prijevare!‘; Trump: ‘Nemojte raditi budalu od sebe‘

Upitan za komentar, Trump je ponovio niz neutemeljenih tvrdnji o prijevari koje je iznio i ranije, ali nije ponudio nove dokaze
 Tayfun Coskun/Anadolu Agency via AFP

Novinari Associated Pressa pregledali su svaki potencijalni slučaj izborne prijevare u šest američkih država u kojima bivši predsjednik Donald Trump osporava rezultate izbora. Pronađeno ih je manje od 475 što je broj koji ne bi činio nikakvu razliku u rezultatima predsjedničkih izbora 2020. godine.

Demokrat Joe Biden osvojio je države Arizona, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania i Wisconsin i njihovih 79 elektorskih glasova. Sporni glasački listići predstavljaju samo 0,15 posto od broja glasova koji su činili razliku.

Sporni slučajevi ne bi mogli dovesti u pitanje ishod izbora čak i da su svi potencijalno lažni glasovi bili za Bidena - što nisu - pa čak i da su ti listići stvarno prebrojani, što u većini slučajeva također nisu.

Pregled je također pokazao da nema zavjere s ciljem namještanja glasovanja. Gotovo svaki slučaj temeljio se na tome da je neki pojedinac sam djelovao i ubacio dodatne listiće.

Nalazi se temelje na velikoj količini drugih dokaza da izbori nisu bili namješteni, uključujući provjeru rezultata od strane republikanskih guvernera.

Pregled AP-a, što je proces koji je trajao mjesecima i koji je obuhvatio više od 300 lokalnih izbornih ureda, jedno je od najsveobuhvatnijih ispitivanja sumnje na prijevaru birača na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima. Oslanja se na informacije prikupljene na lokalnoj razini, gdje dužnosnici moraju uskladiti svoje glasačke listiće i uzeti u obzir nesuglasice, a uključuje nekoliko zasebnih slučajeva koje navode državni tajnici i državni odvjetnici.

Upitan za komentar, Trump je ponovio niz neutemeljenih tvrdnji o prijevari koje je iznio i ranije, ali nije ponudio nove dokaze koji bi bili u suprotnosti s nalazima AP-a. Rekao je da će uskoro iznijeti dokaze koji će potvrditi njegove tvrdnje, te je inzistirao na tome da je pojačano glasovanje putem pošte otvorilo vrata prijevarama koje uključuje 'stotine tisuća glasova'.

'Jednostavno mislim da ne biste trebali praviti budalu od sebe govoreći o samo 400 glasova', rekao je.

Ovo su neki od krivaca za 'masovnu izbornu prijevaru' za koju Trump lažno tvrdi daga je koštala drugog mandata:

- Muškarac iz Wisconsina koji je pogrešno mislio da može glasati dok je na uvjetnoj slobodi.

- Žena iz Arizone osumnjičena da je poslala glasački listić u ime svoje preminule majke.

- Čovjek iz Pennsylvanije koji je dvaput izašao na birališta, glasajući jednom u svoje ime i jednom za svog sina.

Slučajevi su bili izolirani te nije bilo raširene, koordinirane prijevare. Oni također naglašavaju da se sumnje na prijevaru općenito brzo otkriju i iznimno su rijetke.

'Izborne prijevare (u SAD-u) praktički ne postoje', rekao je George Christenson, izborni službenik u okrugu Milwaukee u Wisconsinu, gdje je u čitavoj državi tek pet osoba optuženo za prijevaru od gotovo 3,3 milijuna glasačkih listića koji su bili za predsjednika Bidena. 'To je manje nego što je vjerojatnost da me pogodi grom', kazao je Christenson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:25