POGINULO SEDMERO LJUDI

Opet drama u Mađarskoj: Evakuirano još jedno selo, prijeti novi val mulja

 Neja Markičević/CROPIX

BUDIMPEŠTA - Oko 800 stanovnika mađarskog sela Kolontara evakuirano je nakon što su otkrivena nova oštećenja na spremniku iz kojeg je u ponedjeljak istekao 1,1 milijun kubnih metara otrovnoga crvenog mulja (natrijeva lužina sa solima teških metala).

U Kolontar je stigao i mađarski premijer Viktor Orban.

Izjavio je kako je moguć i drugi val mulja. - Ministar unutarnjih poslova me obavijestio da su se pojavile napukline na sjevernoj stijenki spremnika čiji se kut urušio, zbog čega je moguće da će se čitava stijenka urušiti - izjavio je Orban. - Ako rezervoar popusti, izliti će se 500.000 prostornih metara mulja - dodao je

Stanovnici su smješteni u sportsku dvoranu i dvije škole u Aiki koja je od sela udaljena osam kilometara.

Podsjetimo, Mađarska je u utorak proglasila izvanredno stanje u tri županije nakon što se iz oštećenog spremnika tvornice za preradu aluminija, oko 160 km jugozapadno od Budimpešte, izlilo oko 1,1 milijun prostornih metara crvenog toksičnog mulja.

Broj žrtava najteže ekološke katastrofe u Mađarskoj u povijesti povećao se sinoć na sedam, nakon što je u bolnici od posljedica kemijske nesreće umro stariji muškarac, a oko 150 osoba je ozlijeđeno, objavile su spasilačke službe.

Površina pogođena izlijevanjem crvenog mulja po veličini odgovara naftnoj mrlji koja se stvorila u travnju u Meksičkom zaljevu nakon eksplozije na podmorskoj bušotini, što se smatra najvećom ekološkom katastrofom u američkoj povijesti.

Hrvatska nije u opasnosti

S obzirom na to da je dio mulja našao put do Dunava, hrvatske mjerodavne službe danas i sutra očekuju dolazak otrovnog mulja u tok Dunava kroz Hrvatsku, javlja HTV.

Jučer je PH vrijednost Dunava u Mađarskoj bila neznatno viša od uobičajene pa se pretpostavlja da druga najveća rijeka u Europi neće pretrpjeti veće ekološko onečišćenje. Zbog mjera opreza vukovarski vodovod od jučer ne crpi vodu iz Dunava.

Hrvatske vode i vodopravna inspekcija redovito kontroliraju uzorke uzete kod Batine. Stručnjaci smatraju da će lužnati učinak kratko trajati duž Dunava, no razinu onečišćenja teškim metalima, posebno kromom, tek treba utvrditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:43