ANNA NETREBKO

Operna zvijezda stigmatizirana kao ‘veoma bliska Putinu‘ odrekla se pjevanja po Rusiji: ‘Nisam izdajica, a nisam ni protiv Ukrajine‘

"Nisam izdajica, a nisam ni protiv Ukrajine. Nastojim biti čovječna", rekla je sopranistica

Anna Netrebko (desno)

 BARBARA GINDL/APA/AFP

Anna Netrebko (50), proslavljena ruska sopranistica iz Krasnodara koja živi u Beču te ima i austrijsko državljanstvo, obznanila je u intervjuu za Zeit Online, portal njemačkog dnevnika Die Zeit: "Nemam zasad u planu pjevati u Rusiji, pa ni na festivalu Bijelih noći Senkt-Peterburga, jer ne vjerujem da je pravi čas [za to]". Dodala je da voli nastupati u Rusiji i da se nada da će opet pjevati pred ruskom publikom.

Bavarska državna opera i Metropolitan u New Yorku pjevačici su otkazali nastupe u ostatku ove sezone jer se nije, po njima, distancirala od Vladimira Putina. Netrebko veli da su joj svi ostali angažmani i dalje na snazi.

Paradoksalno je da su ustanove kulture na Zapadu u tom slučaju, a i u još nekima, primijenile tipičnu staljinističku prisilu "odricanja od neprijatelja", koja se izravno kosi s individualnim ljudskim pravima. Uzalud je Netrebko naglasila da nije ni u jednoj stranci niti povezana s ijednim političkim vođom, te da je Putina srela samo u nekolikim službenim prilikama. Tvrdnju Petera Gelba u Guardianu da je "veoma bliska s Putinom" odbacuje kao neutemeljenu laž.

Zamjereno joj je i što ju je otkrio i uvježbavao ruski osetski dirigent Valerij Gergiev (Valeri Gergity), umjetnički voditelj i Marijinskog teatra i Bijelih noći, također pogođen sankcijama i istjeran iz više evropskih orkestara.

Netrebko je rekla da ne koristi imenicu "rat" jer bi joj, u protivnome, u Rusiji prijetila dugogodišnja zatvorska kazna.

Ipak je 30 ožujka osudila "strahovito nasilje", pa su je u Rusiji kritizirali da je izdajica. "Nisam izdajica, a nisam ni protiv Ukrajine. Nastojim biti čovječna."

Prezime Netrebko je po tvorbi ukrajinsko. Preci pjevačice su kozaci iz Kubana, koje je carica Ekaterina II iz Zaporižja preselila onamo da budu obrana od azerskih i inih turkijskih Kavkažana. U drugom braku je s azerskim sve lošijim tenorom Yusifom Eyvazovim, koga, na žalost, često nameće kao partnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:47