UKRAJINCI NADIRU

Opća panika na poluotoku: Ostali su bez vode, a sada su i fizički izolirani od kopna!

U utorak je ruski ministar obrane izjavio da zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga planira udare na ruski teritorij, uključujući Krim

Napad na most Čongar

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Proruske vlasti anektiranog Krima i dijelova regije Herson izvijestile su da je ukrajinska vojska napala mostove koji povezuju krimski poluotok i okupirane dijelove hersonske regije. Prema šefu krimske administracije Sergeju Aksjonovu, raketni udar je pogodio most Čongar u noći 22. lipnja, ali, navodno, nije bilo štete. "Stručne službe počele su ispitivati ​​kolnik. Mogućnost kretanja bit će omogućena u roku od sat vremena", napisao je Aksjonov.

Ubrzo se pokazalo da to nije istina jer je Vladimir Saldo, "guverner" anektiranog Hersonskog područja, izjavio da je ukrajinska vojska ispalila projektile Storm Shadow na mostove u blizini Čongara, ali i kako je oštećena kolnička površina na mostovima. Objavio je i fotografiju oštećene ceste.

- Možemo brzo popraviti mostove: promet automobila bit će uspostavljen što je prije moguće, rekao je Saldo, dodajući da komunikacija između regije Herson i Krima nastavlja funkcionirati i organizirana je duž rezervne rute. Storm Shadow su projektili s dometom od najmanje 250 kilometara, a Velika Britanija najavila je svoje isporuke Kijevu početkom svibnja 2023. Ovo je najdugometnije oružje koje je Kijev dobio od zapadnih saveznika od početka rata, i Rusi još nisu našli način kako mogu uništiti te projektile.

image

Napad na most Čongar

Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Uostalom u utorak je ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio da zapovjedništvo ukrajinskih oružanih snaga planira udare na ruski teritorij, uključujući Krim, raketama HIMARS i Storm Shadow. "Prema našim podacima, rukovodstvo ukrajinskih oružanih snaga planira izvršiti udare na teritoriju Ruske Federacije, uključujući Krim, raketama HIMARS i Storm Shadow", naveo je Šojgu pa naglasio da bi uporaba zapadnog oružja izvan zone specijalne vojne operacije (tj. po Krimu) izazvala trenutne ruske udare na središta donošenja odluka u Ukrajini. Dodao je da bi takav potez značio punopravno uključivanje Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u sukob.

Posljednji ukrajinski napad je na samoj granici budući da je cesta kroz Čongar najkraći put od Krima do Melitopolja i dalje do južne fronte, gdje ukrajinska vojska sada pokušava napredovati. Ukrajinci nisu ništa komentirali, ali 21. lipnja britanska obavještajna služba u dnevnom je pregledu napisala da rusko zapovjedništvo nastavlja jačati obranu daleko od crte bojišnice.

Konkretno, velika obrambena linija podignuta je na sjeveru Krima u blizini Armjanska, na uskom kopnenom mostu koji povezuje anektirani poluotok s regijom Herson. Prema obavještajnim podacima, ruske vlasti strahuju od ofenzive oružanih snaga Ukrajine na Krim, iako je to za sada teško izvedivo.

image

Napad na most Čongar

-/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/profimedia

Međutim na tom dijelu Ukrajine Rusi se suočavaju s dodatnim problemom. Uništenjem brane Nova Kahovka uspjeli su usporiti ukrajinsku ofenzivu, ali i sebi su stvorili velike probleme. Kvar brane na hidroelektrani Kahovka ostavio je bez vode četiri sustava kanala za navodnjavanje, izvještava BBC News na temelju analize satelitskih snimaka. Naime, Kahovka je bila primarni izvor pitke vode na okupiranom Krimskom poluotoku kroz Sjevernokrimski kanal koji je dug 400 kilometara.

Prije početka sveobuhvatne invazije ruskih trupa na Ukrajinu ti kanali za navodnjavanje osiguravali su vodu za 5,8 tisuća četvornih kilometara polja na kojima se uzgajalo oko dva milijuna tona žitarica godišnje. No, rezervoar Kahovka, sudeći prema satelitskim snimkama, gotovo je potpuno nestao - slike koje je objavio BBC News pokazuju da je umjesto njega ostao samo Dnjepar u starom koritu i kanalima.

Zbog naglog porasta vodostaja u Dnjepru nizvodno su poplavljena naselja uz obale rijeke. Zabilježene su najmanje 62 smrti na lijevoj i desnoj obali Dnjepra, ali te brojke nisu konačne. Štetu od poplava, uključujući i štetu u prirodi, još je nemoguće utvrditi. Samo prema preliminarnoj procjeni ukrajinskih vlasti, radi se o najmanje 1,5 milijardi dolara.

U još lošijoj situaciji nalaze se Rusi na Krimu, iako britanski stručnjaci najavljuju kako treba očekivati da će ruske vlasti vjerojatno uspjeti zadovoljiti trenutne potrebe tamošnjeg stanovništva za vodom "koristeći rezervoare, racionalizaciju vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširane vode iz Rusije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:00