POGLEDAJTE CIJENE

Opća konsternacija zbog Ikeinih cijena u Njemačkoj, neki proizvodi su skuplji i do 200 posto!

Službeni podaci o inflaciji u Njemačkoj pokazuju rast cijena u segmentu namještaja i kućanskih uređaja od prosječnih 7.1 posto

Ikea u Njemačkoj

 Jochen Tack/Alamy/Alamy/Profimedia/Jochen Tack/alamy/alamy/profimedia

Prodavači namještaja u Njemačkoj muče se s ogromnim padom prodaje uzrokovanim drastičnim rastom cijena proizvoda među kojima prednjači Ikea, pišu Focus online i Bild.

Iako je ovaj švedski proizvođač najavio kako će prosječno njegova roba poskupjeti devet posto, Nijemci su šokirani jer su pojedini komadi nekad omiljenog brenda poskupjeli i do 200 posto, poput naprimjer mirisnih svijeća Sinnlig koje, umjesto 0.99 eura, sada stoje 2.99.

Cijena police Billy još u prosincu 2021. iznosila je 39.99 eura, a sada je 59.99 dok je verzija od punog drva poskupjela sa 69 na 94.99 eura.

Cijena Sundvik ormara narasla je za 40 posto, okvir za krevet Neiden poskupio je s 49 na 80 eura, a prema informacijama koje donosi Bild, popularni Malm stol koji je donedavno u Njemačkoj koštao 99.99 eura sada košta 179.99.

Osim toga, Bild je otkrio i kako je Ikein okvir za krevet Nesttun u godinu dana poskupio za 130 posto, a ono što je loše za potrošače jest činjenica da u svojem službenom odgovoru na upit o visokim cijenama, Ikea nije mogla demantirati mogućnost njihova daljnja povećanja, napomenuvši da nisu imuni na ekonomske izazove koji uključuju visoke troškove prijevoza i energije.

BVDM, njemačka udruga proizvođača namještaj i kuhinja otkrila je kako su svoje cijene podigli i ostali proizvođači namještaja na prosječnoj razini između 20 i 30 posto, a tome je pridonijela i zabrana uvoza drva iz Rusije i Bjelorusije što je automatski podiglo cijene europskog materijala.

Prema procjenama udruge, njemačka je drvna industrija u 2022. zabilježila gubitak zbog smanjene potražnje koja se djelomično stabilizirala tek u studenom prošle godine, ali ni približno na razine od prije početka ruskog napada na Ukrajinu.

Službeni podaci o inflaciji u Njemačkoj pokazuju rast cijena u segmentu namještaja i kućanskih uređaja od prosječnih 7.1 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:30