NEZGODNA SITUACIJA

Ono kad ti se u svemiru pokvari toalet... Astronauti SpaceX-a se kući vraćaju u - pelenama

Toalet u svemirskoj kapsuli procurio je još u rujnu, zakrpali su ga, ali se ne smije koristiti tijekom leta
 Joel Kowsky/NASA/AFP

Što se događa kad vam se u svemiru pokvari toalet i počne curiti? Astronauti koji su u nedjelju napustili Međunarodnu svemirsku postaju morat će koristiti pelene na putu kući zbog pokvarenog zahoda u SpaceX kapsuli, piše britanski Guardian.

Astronauti Mark Vande Hei, Shane Kimbrough, Akihiko Hoshide i Megan McArthur hvalili su se prošli tjedan čili papričicama uzgojenim na Međunarodnoj svemirskoj postaji. Sada će se četveročlana posada naći u manje ugodnoj poziciji, poput one u kojoj su bili radnici Amazona koji zbog zahtjevnog radnog ritma nisu mogli na zahod.

Doduše, ovo će trajati više od jedne smjene: od trenutka kad se zatvore vrata rakete SpaceX pa do slijetanja na Zemlju u ponedjeljak, Megan McArthur i tri člana posade provest će 20 sati u kapsuli. Nije idealno, ali je izvedivo, rekla je astronautkinja McArthur na konferenciji za novinare organiziranoj iz orbite. Svemirski let sastavljen je od puno malih izazova, rekla je, a pelene su samo jedan od njih.

Brojna iskustva

S američkom astronautkinjom vratit će se i francuski astronaut Thomas Pesquet. On je rekao da su imali intenzivnih šest mjeseci na svemirskoj postaji. Više puta odlazili su u svemirske šetnje kako bi nadogradili elektroenergetsku mrežu postaje, preživjeli su nenamjerno ispaljivanje potisnika ruskih raketa i ugostili rusku filmsku ekipu koja je došla snimati na svemirsku postaju. A sad i taj problem s toaletom u SpaceXu.

Da zahod pušta, shvatili su još u rujnu tijekom leta, kad su otkrili urin ispod podnih dasaka. Negdje je curilo. Zakrpali su ga, ali su zaključili da je neupotrebljiv. Zato će se pri povratku astronauti morali osloniti na ono što NASA naziva "upijajućim donjim rubljem". Odnosno na pelene.

Šest mjeseci misije

S Amerikankom i Francuzom vraćaju se NASA-in astronaut Shane Kimbrough i japanski Akihiko Hoshide. Četveročlana ekipa završila je šestomjesečnu misiju. Na svemirsku postaju stigli su 23. travnja, njihov SpaceX certificiran je za maksimalno 210 dana u svemiru. Petak im je bio 196. dan. Tada je odlučeno da se konačno vraćaju kući iako im nije stigla zamjena.

Dolazak nove ekipe odgađa se dulje od tjedna zbog loših vremenskih uvjeta i bolesti jednog člana posade. NASA bi raketu s novom posadom (tri Amerikanaca i jedan Europljanin) trebala lansirati najkasnije u srijedu. Bude li sve prema planu, za 22 sata stići će na postaju 400 kilometara iznad Zemlje. Dotad će na Međunarodnoj svemirskoj postaji u Zemljinoj orbiti ostati jedan Amerikanac i dva Rusa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:48