DOBAR POSAO

Oni su najveći dobitnici rata u Ukrajini i europskih sankcija: Na ruskoj nafti uštedjeli gotovo tri milijarde dolara!

Pristup jeftinoj ruskoj nafti omogućio im je smanjenje uvoza s Bliskog istoka, gdje su cijene porasle

Indijski premijer Narendra Modi na rukama oduševljenih pristaša

 Noah Seelam/Afp

Indija je uvozom jeftine ruske nafte uštedjela približno 2,7 milijardi dolara u prvih devet ovogodišnjih mjeseci, izračunala je agencija Reuters na temelju vladinih podataka. Indija je treći najveći uvoznik i potrošač nafte u svijetu koja čini približno trećinu ukupne vrijednosti njezinog uvoza.

U ovoj je godini zamijenila Europu na mjestu najvećeg kupca ruske sirove nafte koja se doprema morem, budući da je Zapad Rusiji uveo sankcije nakon ulaska ruskih postrojbi u Ukrajinu.

Rusija istisnula Irak na drugo mjesto

Pristup jeftinoj ruskoj nafti omogućio je Indiji smanjenje uvoza s Bliskog istoka, gdje su cijene porasle nakon što je Saudijska Arabija smanjila isporuke zajedno s ostalim članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovim saveznicama kako bi stabilizirala tržište.

U devet mjeseci zaključno s rujnom Indija je uvezla 69,06 milijuna metričkih tona ruske nafte, što je ekvivalentno 1,85 milijuna barela dnevno, uključujući rusku naftu uvezenu preko Južne Koreje, Grčke i Španjolske, pokazuju podaci ministarstva trgovine.

U tom je razdoblju prosječna cijena ruske nafte isporučene indijskim rafinerijama iznosila 525,60 dolara po toni, uključujući troškove otpreme i osiguranja, pokazali su izračuni Reutersa temeljeni na podacima ministarstva.

Prosječna pak cijena iračke nafte, koja je kvalitetom slična ruskom Uralsu, iznosila je u istom razdoblju 564,46 dolara po toni. To znači da je Indija kupnjom ruske nafte uštedjela 2,7 milijardi dolara, pokazali su izračuni.

Rusija je tako postala njezin najveći dobavljač nafte, istisnuvši Irak na drugo mjesto. Saudijska Arabija pala je na treće mjesto.

Kina uštedjela gotovo 10 milijardi

Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, uštedjela je pak gotovo 10 milijardi dolara zahvaljujući rekordnoj nabavi nafte od zemalja pod zapadnim sankcijama, uključujući Rusiju, pokazuju Reutersovi izračuni.

Za razliku od Kine, Indija ne kupuje venezuelansku i iransku naftu, podsjeća Reuters.

Uvozom ruske nafte indijske rafinerije smanjuju troškove sirovina, što je povisilo bruto marže u preradi i ublažilo gubitak prihoda zbog subvencioniranja cijena goriva u maloprodaji.

Državne rafinerije nisu mijenjale cijene na crpkama više od godinu dana, pomažući vladi u nastojanjima da zauzda visoku inflaciju. Potražnja za derivatima porasla je ove godine oko 14 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 15:26