VRIJEDI I ZA STRANCE

Omiljeno turističko odredište zapadnjaka donosi radikalan zakon: Seks prije braka će rigorozno kažnjavati!

Osim seksualnih odnosa izvan bračne zajednice i "divljeg braka", zakon predviđa kažnjavanje preljuba
 Adek Berry/Afp/Profimedia/Adek Berry/afp/profimedia

Za koju godinu strani turisti koji se odluče prepustiti strastima na jednom od indonezijskih otoka mogli bi za to platiti godinom dana zatvora. To predviđa novi zakon kojim se regulira seks prije braka u sve konzervativnijoj otočnoj zemlji, popularnom turističkom odredištu zapadnjaka.

Sami Indonežani mogli bi na šest mjeseci u zatvor zbog suživota izvan braka. Novi zakon trebao bi stupiti na snagu za tri godine. Bit će katastrofa za ljudska prava i potencijalno loše utjecati na turizam i ulaganja, smatraju kritičari. Ovih dana skupine uglavnom mladih ljudi izašle su prosvjedovati pred parlament u Jakarti. Očekuju se pokušaji rušenja novog zakona na sudu.

Osim seksualnih odnosa izvan bračne zajednice i "divljeg braka", zakon predviđa kažnjavanje preljuba. Dok se mnogi poduzetnici žale, u parlamentu se slavilo "konačno rušenje naslijeđenog kaznenog zakona iz kolonijalnih vremena". Novi zakon regulira blasfemiju i nemoral te stavlja ograničenja na političke i vjerske slobode.

Zakon više pogađa neke manjine, primjerice pripadnike autohtonih zajednica i muslimane u zabačenim dijelovima zemlje, koji ili nemaju potvrdu o vjenčanju ili su sklopili brak na specifičnim vjerskim obredima. Znanstvenik Andreas Harsono, koji živi u Jakarti, kaže da u zemlji žive milijuni takvih parova. Iskustva iz Zaljevskih zemalja, koje imaju slične zakone, pokazuju da takvi zakoni neproporcionalno pogađaju žene te seksualne i etničke manjine.

U svojoj analizi BBC-jev novinar Jonathan Head ističe kako se u Indoneziji ateizam oduvijek smatra neprihvatljivim. Svi su članovi neke od šest službenih religija, od kojih se niti jedna ne favorizira. Tako je barem bilo donedavno. Sada je na djelu mobilizacija islamskih vrijednosti zbog, kako smatraju čelnici, sve snažnijeg vanjskog pritiska te jačanja društvene konzervativnosti na otoku Javi gdje živi polovica Indonežana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:43