ZABRINUTOST ZBOG NOVOG SOJA

Omikron potvrđuju u sve više država, ali sve više eksperata staje na loptu: Ovo nije sudnji dan!

Slučajevi zaraze novim sojem zabilježeni su u Bocvani, Hong Kongu, Izraelu, Belgiji, Njemačkoj, Britaniji...
 Ramon Van Flymen/AFP

Cijeli svijet sa zabrinutošću iščitava informacije o novom soju koronavirusa koji je prvi put registriran u Južnoafričkoj Republici. U međuvremenu su zabilježeni slučajevi u Bocvani, Hong Kongu, Izraelu i Belgiji. Danas su Njemačka, Brotanija i Češka objavile da imaju sumnjive slučajeve - u Njemačkoj i Britaniji su se sumnje potvrdile, a u Češkoj se rezultati testa još uvijek čekaju.

I australske vlasti sumnjaju da je zaraza omikronom, kako je WHO nazvao novi soj, stigla i na njihov kontinent.

Za dvije osobe u Hong Kongu koje su zaražene omikronom otkriveno je da nose veliku količinu virusa, što jedan tamošnji epidemiolog opisuje kao šokantnu činjenicu, no drugi pozivaju na oprez u takvim interpretacijama.

Vlade diljem svijeta brzo su ograničile putovanja u i iz država u kojima je na jugu Afrike prvotno identificiran novi soj kako bi usporile širenje potencijalno opasnije varijante koronavirusa B.1.1.529.

Južnoafrička Republika jučer je zabilježila 2.828 novih slučajeva zaraze, što uključuje sve sojeve, a riječ je o duplo većem broju nego dan ranije, kad su bila 1.374 slučaja. Broj zaraženih naglo je porastao, ali nije bilo povećanja broja hospitaliziranih pacijenata.

Svjetska zdravstvena organizacija i Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti izrazili su ozbiljnu zabrinutost zbog velikog broja mutacija ove varijante, koje prema njihovim preliminarnim tezama mogu znatno smanjiti učinkovitost cjepiva i povećati rizik od ponovne zaraze.

Profesor Andrew Pollard, koji je bio u vodstvu Oxfordova tim za cjepivo AstraZeneca, rekao je, pak, da lokacija mutacija znači da bi cjepiva i dalje trebala biti učinkovita i u slučaju omikrona.

- Ako pogledate gdje se nalazi većina mutacija, one su slične regijama šiljastog proteina koje su viđene i kod drugih varijanti, rekao je za BBC Radio 4.

- To vam govori da, unatoč mutacijama koje postoje u drugim varijantama, cjepiva nastavljaju sprečavati teške oblike bolesti, rekao je Pollard.

Ovaj stručnjak je rekao da, govoreći sa spekulativne točke gledišta, postoji optimizam da će cjepiva i dalje štititi od teškog oblika bolesti, ali je priznao da će trebati nekoliko tjedana za potvrdu takvog mišljenja.

- Izuzetno je malo vjerojatno da će se ponovno pokrenuti pandemija u cijepljenoj populaciji kao što smo vidjeli prošle godine, rekao je.

Član britanske Znanstvene savjetodavne skupine za hitne slučajeve (SAGE) rekao je za BBC da nova varijanta covida ne znači katastrofu i da neki ljudi možda značajno precjenjuju situaciju.

Mikrobiolog Calum Semple pozvao je na smirivanje situacije inzistirajući da će nas cjepiva vrlo vjerojatno štiti od teških oblika bolesti.

Podržao je ograničenja za putovanje u JAR, Namibiju, Lesoto, Bocvanu, Esvatini i Zimbabve, ali je dodao da neki njegovi kolege preuveličavaju situaciju.

- Imunitet od cijepljenja i dalje će nas vjerojatno štititi od teške bolesti. Mogli biste početi šmrcati, dobiti glavobolju ili prehladu, ali šanse da ćete završiti u bolnici ili na odjelu intenzivne skrbi umanjene su zbog cjepiva, a tako će biti i u budućnosti.

I profesor James Naismith, strukturni biolog s Oxforda za BBC je rekao: - Pojava omikrona je loša vijest, ali sasvim sigurno nije sudnji dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:18