VAŽAN POSJET

Olaf Scholz sletio u Peking: Njemačkog kancelara odmah testirali na covid, pregledali i avion

Započeo je prvi posjet čelnika jedne G7 nacije Kini u tri godine.

Olaf Scholz i Xi Jinping

 Kay Nietfeld/Afp

Njemački kancelar Olaf Scholz i izaslanstvo poslovnih čelnika sletjeli su u petak ujutro u Peking, započinjući prvi posjet čelnika jedne G7 nacije Kini u tri godine.

Scholz i cijela delegacija testirani su na covid-19 pri slijetanju, a kinesko medicinsko osoblje u zaštitnim je odijelima ušlo u zrakoplov kako bi obavilo testove, naveo je Reutersov izvjestitelj koji je pratio delegaciju.

Kineska striktna politika nulte tolerancije na covid i rastuće tenzije sa Zapadom učinili su nemogućim da čelnici velikih zapadnih sila posjete Kinu, dok je kineski predsjednik Xi Jinping tek sada nastavio s inozemnim putovanjima.

Scholzov posjet je vjerojatno dobrodošao razvoj događaja za kinesko vodstvo, koje će nastojati ojačati odnose s vanjskim svijetom nakon završetka 20. stranačkog kongresa, gdje je Xi učvrstio svoj status u vladajućoj Komunističkoj partiji.

image

Njemačka i kineska zastava u Pekingu kod palače Tiananmen

Str/Afp

"Kina, u sadašnjem domaćem i međunarodnom okruženju, treba njegov posjet i sve što bi obje strane zajednički izjavile u Pekingu, posebno nedugo nakon (stranačkog) kongresa", rekao je profesor međunarodnih odnosa na Sveučilištu Renmin u Pekingu Shi Yinhong.

Usred povijesne inflacije i prijeteće recesije u Njemačkoj, Scholz će nastojati naglasiti potrebu za kontinuiranom suradnjom s Kinom, smatraju analitičari.

Scholz će se sastati sa Xijem i odlazećim premijerom Li Keqiangom, a prema vladinim izvorima očekuje se da će pokrenuti kontroverzna pitanja kao što su ljudska prava, Tajvan i poteškoće s kojima se njemačke tvrtke suočavaju u pristupu kineskom tržištu.

Uoči posjeta bilo je kritika unutar EU i njemačke vladine koalicije, uglavnom od stranke Zelenih i liberala.

Unatoč političkim nesuglasicama, uloga Kine u ključnim industrijama, od brodogradnje do električnih vozila, zajedno s neviđenom gospodarskom situacijom s kojom se Njemačka suočava, znači da je Scholzu potrebna suradnja s Kinom više nego što je to ikada trebalo njegovoj prethodnici Angeli Merkel, rekao je profesor i direktor Centra za europske studije na Sveučilištu Renmin Wang Yiwei.

image

Chinese President Xi Jinping (R) welcomes German Chancelor Olaf Scholz at the Grand Hall in Beijing on November 4, 2022. (Photo by Kay Nietfeld/POOL/AFP)

Kay Nietfeld/Afp
image

Olaf Scholz i Xi Jinping

Kay Nietfeld/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 17:38