LJUDSKA TRAGEDIJA

Oko 1000 migrantske djece razdvojene tijekom Trumpove vladavine još uvijek čeka na povratak obitelji

Dosad je na granici SAD-a i Meksika razdvojeno 3924 djece, uglavnom iz Središnje Amerike

Imigranti u SAD-u

 Usa Today Network/Ddp Usa/Profimedia

Približno 1000 migrantske djece koju je na granici Sjedinjenih Država i Meksika od njihovih roditelja razdvojila administracija Donalda Trumpa tek treba biti spojeno s članovima obitelji unatoč dvogodišnjim nastojanjima predsjednika Joea Bidena.

Američko ministarstvo unutrašnjih poslova (DHS) reklo je u četvrtak da je 998 djece i dalje razdvojeno, a 148 ih je u procesu spajanja.

Biden, demokrat, izdao je izvršnu naredbu kratko nakon preuzimanja dužnosti u siječnju 2021. godine kojim se uspostavlja radna skupina zadužena za spajanje djece razdvojene od njihovih obitelji pod Trumpom, republikancem, koji se protivio imigraciji.

Biden je takva razdvajanja nazvao "ljudskom tragedijom".

Trumpova administracija razdvojila je tisuće migrantskih obitelji provodeći politiku "nulte tolerancije" koja je pozivala na kazneni progon onih koji su ilegalno prelazili granicu u proljeće 2018. godine. Vladine nadzorne agencije i zagovornici zaključili su da su razdvajanja započela i prije.

DHS je rekao da je dosad na granici razdvojeno 3924 djece, uglavnom iz Središnje Amerike.

Mnoga su locirana i spojena sudskim procesom prije nego što je Biden preuzeo ured, nakon što je Američka unija za građanske slobode (ACLU) tužila da zaustavi politiku razdvajanja.

"Broj novih pronađenih obitelji nastavlja rasti, kako obitelji prilaze i identificiraju se", rekao je DHS u četvrtak. Dosad je radna skupina spojila 600 obitelji.

Tajnik Alejandro Mayorkas rekao je novinarima u četvrtak da se i dalje mora učiniti puno da se zaliječe rane nanesene tom politikom.

"To nas potiče da proširimo usluge bihevioralnog zdravlja kao sastavni dio ujedinjenja", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:45