PO UZORU NA TEKSAS

Oklahoma zabranjuje pobačaj nakon 6. tjedna trudnoće, građanima koji tuži liječnike bogate nagrade

Guverner Oklahome već je ovog mjeseca potpisao jedan zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pobačaj osim ako je majci život ugrožen

Kevin Stitt

 Saul Loeb/AFP

Oklahoma je posljednja američka država koja je donijela zakon po kojem bi, ako to guverner potpiše, odmah bio zabranjen pobačaj u slučaju trudnoće dulje od šest tjedana. Guverner, republikanac Kevin Stitt, odbio je izjasniti se, ali je ranije govorio da će potpisati svaki zakon kojim se ograničava pravo na pobačaj, piše New York Times.

Parlament Oklahome usvojio je u četvrtak zakon po uzoru na Teksas, gdje je zabranjen pobačaj nakon što se uoči aktivnost srca fetusa, odnosno nakon šest tjedana, što je otprilike vrijeme kad žena uopće shvati da je trudna. Kao i u Teksasu, zakon bi omogućio bilo kojem građaninu da tuži liječnika i bilo koga tko ga "pomaže ili podržava". U slučaju uspjeha tužbe, građanin bi bio nagrađen s 10.000 dolara.

Problem je što u Oklahomu (3,9 milijuna stanovnika) dolazi puno žena iz Teksasa (30 milijuna stanovnika) po pomoć nakon što su republikanci u Teksasu uspjeli ograničiti ženama zakonsko pravo na pobačaj. Ti su zakoni u suprotnosti s važećim američkim saveznim zakonom, odnosno presudom Vrhovnog suda iz 1973. u slučaju Roe protiv Wadea, ali bi novi sastav Vrhovnog suda, u koji je bivši predsjednik Donald Trump uspio imenovati konzervativnu većinu, mogao ovog ljeta odbaciti ili značajno ograničiti tu presudu, kojom je u SAD-u 1973. legaliziran pobačaj. Očekujući to, u nizu američkih saveznih država doneseni su ili se pripremaju zakoni za zabranu pobačaja.

Porast broja pacijentica iz Teksasa

Guverner Oklahome Kevin Stitt već je ovog mjeseca potpisao jedan zakon kojim se u potpunosti zabranjuje pobačaj osim ako je majci život ugrožen, no on ne može stupiti na snagu prije kolovoza. I zakon koji je usvojen u četvrtak dozvoljava pobačaj ako je ugrožen život majke ili u slučaju silovanja i incesta prijavljenog policiji.

Organizacija Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood), koja podržava kontracepciju i pravo žene na izbor, objavila je da je njihova klinika u Oklahomi zabilježila porast broja pacijentica iz Teksasa za 2.500 posto nakon što je u rujnu zakon o zabrani pobačaja u Teksasu stupio na snagu. Očekujući da će guverner potpisati novi zakon, neke klinike u Oklahomi prestale su zakazivati nove preglede i postupke jer očekuju da će biti preplavljene ženama koje se suočavaju s novim rokovima. "Bit će to kaos za mnoge naše pacijente, već sada imamo premalo kapaciteta", kaže Emily Wales iz te udruge. I ranije su upućivali žene na klinike u Coloradu i Illinoisu.

Oklahoma bi mogla usvojiti još jedan zakon, kojim bi se zabranio pobačaj 30 dana nakon početka posljednje mjesečnice, dakle prije nego što žene shvate da su trudne. Republikanska zastupnica Julie Daniels rekla je da će novi zakon "spasiti mnoge nevine živote".

Tipična osoba koja se odlučuje na pobačaj u SAD-u najvjerojatnije je siromašna, neudata žena s fakultetskim obrazovanjem u kasnim 20-ima, koja već ima dijete ili djecu. Gotovo polovica pobačaja napravi se u prvih šest tjedana trudnoće, a gotovo svi u prvom tromjesečju. Puno je manje tinejdžerskih trudnoća, navodi NYT.

Tablete za pobačaj

Ako Vrhovni sud poništi presudu u slučaju Roe protiv Wadea, pobačaj bi ostao dozvoljen u više od polovice saveznih država, ali ne i u konzervativnim zemljama američkog juga i srednjeg zapada. Aktivistkinje za pravo na izbor boje se da će mnoge siromašne žene ostati bez pristupa pobačaju. Više od polovice pobačaja u SAD-u sada se obavlja uz pomoć tableta za pobačaj, a vlada je objavila da će trajno dopustiti da ih žene primaju poštom. No, neke su države počele predlagati zakone kojima bi se i to onemogućilo.

Osim Teksasa i Oklahome, Florida i Kentucky donijeli su zabranu pobačaja nakon 15 tjedana trudnoće. Vrhovni sud Idaha privremeno je blokirao zakon koji bi zabranio pobačaje nakon šest tjedana. S druge strane, 31 američka savezna država razmatra mjere za zaštitu pristupa pobačaju.

Prema presudi Vrhovnog suda iz 1973., američkim saveznim državama onemogućeno je da zabrane pobačaj prije nego što fetus postane održiv izvan maternice, što je sada oko 23. tjedna trudnoće. Suci će najvjerojatnije u lipnju ponovo raspravljati o toj presudi zbog prijedloga zakona Mississippija koji zabranjuje pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:26